Header

Ja cilat janë vendet që nuk mund t’i vizitoni në vitin 2024

Bota ka ndryshuar shumë që nga fillimi i pandemisë, pasi shumë biznese u mbyllën dhe jo çdo atraksion turistik i mbijetoi periudhës i padëmtuar.

Më poshtë është paraqitur një listë e vendeve që nuk mund t’i vizitoni në vitin 2024.

Centre Pompidou, Paris

Megjithëse muzeu i Parisit nga jashtë duket jashtëzakonisht modern, Qendra Pompidou është në dekadën e saj të gjashtë. Pas Lojrave Olimpike në kryeqytetin e Francës këtë verë, Pompidou do bëjë “pause” për t’iu nënshtruar një programi modernizimi prej 260 milionë eurosh.

“Zoja e tubave” do të mbyllet deri në vitin 2030. Ndërkohë muzeu tjetër i Pompidou në Bruksel është tani në punë dhe thuhet se do të hapet në 2025-ën.

Splash Mountain, Orlando, Florida and Anaheim, California

Një nga atraksionet më të njohura të Disney, e cila pati udhëtimet e fundit në vitin 2023 ishte “Splash Mountain”. Të dyja “Splash Mountain” në Disneyland në Kaliforni dhe “Disney World” në Florida do të rihapen në formë të transformuar, frymëzuar nga filmi “The Princess and the Frog.”

Noma, Copenhagen

Restoranti më i mirë në botë ka vendosur zyrtarisht kurorën e tij. Noma, restoranti i Kopenhagës që popullarizoi kuzhinën e re nordike, do t’u shërbejë klientëve të tij të fundit në vitin 2024. Megjithatë, ai nuk do të zhduket plotësisht. Në vitin 2025, Noma do të rihapet si “një kuzhinë e dedikuar punës së inovacionit të ushqimit dhe zhvillimit të shijeve të reja”, sipas një deklarate në faqen e saj të internetit.

Phantom of the Opera, New York City

Pas 35 vitesh dhe afro 14,000 shfaqjesh, teatri muzikor “ Phantom of the Opera” bëri shfaqjen e fundit në skenën e qytetit të Nju Jorkut në vitin 2023.

Pergamonmuseum, Berlin

Muzeu i Pergamonit është pjesë e Listës së Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s së Berlinit.
Muzeu do të mbyllet deri në vitin 2027, si pjesë e një projekti ambicioz të përmirësimit, i cili do të krijojë një zonë të re qendrore të këmbësorëve si dhe do të zgjerojë sallat e ekspozitës.

Elephant Trunk Rock, Taiwan

Ky vend i njohur për fotografi në Tajvan, i cili i ngjante trungut të një elefanti u shemb më 15 dhjetor 2023. Vendi në bregun verilindor të ishullit ishte prej kohësh në rrezik për shkak të erozionit dhe ishte i bllokuar nga aksesi publik që nga viti 2010.

Park Hyatt, Tokio

Park Hayatt është konsideruar gjerësisht si hoteli i parë luksoz i stilit perëndimor në kryeqytetin e Japonisë kur u hap në 1994. Por për ditëlindjen e tij të 30-të, hoteli do të mbyllet në maj 2024 për një “rinovim në të gjithë pronën”. Bari i Nju Jorkut do tw fillojw rinovimet e tij në janar. Rihapja do të bëhet në vitin 2025.

Notre Dame, Paris

Në vitin 2019, bota pa teksa Katedralja Notre Dame e Parisit mori flakë dhe donacionet u mblodhën për të rikonstruktuar ikonën. Presidenti francez Emmanuel Macron fillimisht mbështeti një rindërtim më modern të kishës së famshme, por aktivistët fituan dhe atraksioni 850-vjeçar do të rikthehet në pamjen e tij origjinale. Notre Dame është planifikuar të rihapet në dhjetor të vitit 2024.

Smithsonian Castle, Washington, DC

Ndërtesa e parë që mbante emrin Smithsonian po merr pak kohë për një ndryshim. E quajtur shpesh si “Kështjella Smithsonian”, u mbyll në shkurt 2023 dhe punimet do të zgjasin për rreth pesë vjet për të përfunduar riparimet dhe përmirësimet e strukturës, e cila u hap në 1855.

Leonardo Da Vinci’s Vineyard, Milan

Ishte një destinacion turistik për gjysmë shekulli, por një blerës miliarder ka marrë në pronësi private pronën e vreshtit italian të Leonardo Da Vinçit. Miliarderi francez Bernard Arnault, bleu pronën në Milano në dhjetor 2022 dhe nuk ka bërë asnjë deklaratë se kur ose nëse udhëtarët do të mund ta vizitojnë atë përsëri.

Star Wars: Galactic Cruiser, Disney World

Cruiser Galactic, në Walt Disney World u mbyll në vitin 2023. Disney e quajti masën për të mbyllur Galactic Cruiser “një vendim biznesi”.

You may also like ...