Header

Fakte interesante rreth Polonisë

Këtu është një listë me disa nga faktet më interesante dhe argëtuese për Poloninë!

Fakte interesante rreth Polonisë!

1. Nicolaus Copernicus, astronomi i famshëm, ishte polak- Nicolaus Copernicus lindi në Toru?. Ai krijoi konceptin e një sistemi diellor heliocentrik, i cili sugjeroi se Dielli është në qendër të universit dhe jo Toka.

2. Festivali më i madh i muzikës në ajër të hapur në Evropë mbahet në Poloni. Dhe është falas!- Festivali Pol’and’Rock i njohur më parë si Festivali Woodstock është festivali më i madh në ajër të hapur në Evropë dhe festivali më i madh pa pagesë në botë. Mesatarja e frekuentimit për vitet e fundit ishte më shumë se 600,000 njerëz!

3. Polonia është emëruar sipas një fisi të lashtë sllav- Emri vjen nga një fis sllav perëndimor – Polonia (“Polanie”), që do të thotë “njerëz që jetojnë në fusha të hapura.” Ky fis banonte në rajon duke filluar nga shekulli i 6-të.

4. Papa Gjon Pali II ishte polak- Papa Gjon Pali II, ish kreu i Kishës Katolike ishte polak. Ai quhej Karol Wojty?a dhe lindi në vitin 1920 në qytetin e Wadowice.

5. Ka një “Sahara polake” në Poloni- Shkretëtira B??dowska, e vendosur midis Krakovës dhe Katovicës, është akumulimi më i madh i rërës së lirshme në Evropën Qendrore larg nga një det! Ajo u krijua nga një akullnajë e shkrirë mijëra vjet më parë.

You may also like ...