Header

Venecia nuk është më falas, të gjithë turistët do të paguajnë 5 euro për të parë qytetin

Për herë të parë nga dita e sotme, ata që duan të vizitojnë Venecian do të duhet të paguajnë një tarifë prej 5 euro.

Tarifa e hyrjes pritet të sjellë rreth 700,000 euro në arkat e qytetit në vitin e parë, fonde të cilat do të shkojnë për pastrimin e rrugëve dhe përmirësimin e ofertës turistike. Por kjo nuk është e gjitha, pasi rregulla të reja për turet e qytetit do të zbatohen nga 1 gushti, ku numri i grupeve do të jetë i kufizuar në 25 persona.

Megjithatë, kjo masë parashikon edhe shumë përjashtime. Për shembull, banorët e të gjithë rajonit të Venetos janë të përjashtuar nga taksa.

Gjithashtu si udhëtarët ditorë do të kontrollohen pasi të kenë shkarkuar një QR kod. Sipas bashkisë, inspektorët do të qarkullojnë dhe do të kryejnë kontroll dhe kushdo që nuk e ka paguar tarifën rrezikon një gjobë deri në 300 euro.

Kryebashkiaku Luigi Brucknaro nga ana tjetër duke folur për gazetën Corriere della Sera deklaroi se qyteti do të vazhdojë të jetë i hapur për publikun dhe se nuk duhet të vendoset asnjë kufi i sipërm për vizitorët ditorë. Fundi mund të ketë një karakter pengues psikologjik, beson ai. “Qyteti duhet të jetë njerëzor si për ata që jetojnë në të, ashtu edhe për ata që e vizitojnë”, thekson kryebashkiaku.

Pritshmëritë janë që kjo tarifë specifike nuk do të kufizojë drejtpërdrejt numrin e vizitorëve. Mesatarisht, rreth 80,000 njerëz e vizitojnë Venecian çdo ditë dhe rreth 70,000 njerëz thjesht duan të kalojnë vetëm disa orë atje.

Para pandemisë, pesë milionë turistë vizitonin qytetin çdo vit, dhe shifra të ngjashme priten këtë vit.

Por turistët nuk tregojnë gjithmonë respektin e kërkuar dhe kështu bashkia ka shtrënguar rregullat. Ndalohet, ndër të tjera, të ulesh në ura dhe shkallë, të zhytesh nëpër kanale, të ecësh nëpër qytet me rroba banje, të ushqesh pëllumbat apo të hedhësh mbeturina në tokë. Në këto raste mund të lëshohen gjoba deri në 500 euro.

You may also like ...