Header

Ku shkojnë miliona eurot që mblidhen në shatërvanin e Trevit?

Çdo ditë vizitorët në Romë hedhin rreth 3000 euro monedha në shatërvanin e Trevit, një nga monumentet më të njohura të kryeqytetit italian, në mënyrë që ky shatërvan të “fitojë” çdo vit më shumë se një milion euro.

I ndërtuar midis 1732 dhe 1762, shatërvani i Trevit, i projektuar nga Nicola Salvi, është një nga monumentet më të famshme të Romës.

Sipas traditës, vizitorët duhet të qëndrojnë me shpinë nga monumenti dhe të hedhin një monedhë mbi supin e majtë në ujë me dorën e djathtë, e cila garanton kthimin në “qytetin e përjetshëm”.

Rituali i “hedhjes së monedhës” u bë i famshëm falë filmit të vitit 1954 “Tre monedha në shatërvan”.

Qyteti i Romës dërgon një ekip punëtorësh disa herë në vit për të mbledhur një pasuri të vërtetë të vogël nga shatërvani. Punëtorët, duke përdorur furça në skajet e shtyllave të gjata, fillimisht i fshijnë monedhat në pirgje dhe më pas përdorin një zorrë për të nxjerrë paratë nga grumbulli. Më pas monedhat ruhen nën syrin vigjilent të policisë.

Në vitin 2001, kryebashkiaku i Romës vendosi që paratë që përfundojnë në shatërvan t’i jepeshin një organizate bamirësie, për të ndaluar përpjekjet e shpeshta të njerëzve për të vjedhur monedhat. Që atëherë, çdo vit “ndryshime të vogla” nga shatërvani i Trevit i janë dhuruar organizatës humanitare katolike romake Caritas (Caritas).

Për atë organizatë, paratë që merr nga shatërvani janë një nxitje e madhe dhe përbëjnë 15 për qind të buxhetit të saj vjetor.

Paratë më pas përdoren për të ndihmuar të varfërit, për të financuar kuzhinën, strehimore për të pastrehët, supermarkete falas dhe projekte të tjera.

Paratë janë caktuar edhe për mirëmbajtjen e një kompleksi në periferi të Romës, në të cilin ka një shtëpi pleqsh, një mensë dhe një dentist për banorët e qytetit që jetojnë në varfëri.

You may also like ...