Header

Historia e Shrek-ut, si u frymëzua nga një person i vërtetë

Është interesante të theksohet se Shrek, personazhi popullor i animuar që të gjithë e njohim dhe e duam, ka një ngjashmëri të jashtëzakonshme me një person të jetës reale, i njohur si Engjëlli Francez. Po, e lexuat mirë. Megjithatë, diçka shumë tragjike i ndodhi atij, e cila frymëzoi krijimin e këtij personazhi të dashur që njohim sot si Shreku i vetëm dhe zemërmirë. Le të shohim se si u bë ai.

Njihuni me personin që përflitet se ka frymëzuar Shrekun.

Maurice Tillet ishte një yll i shquar i mundjes gjatë viteve 1930 dhe 1940. Pavarësisht se u quajt ” Engjëlli francez ” nga miqtë e tij të fëmijërisë për shkak të flokëve të tij bjonde dhe fytyrës engjëllore, Tillet u diagnostikua me akromegali në moshën 17-vjeçare. Ky çrregullim hormonal shkakton rritje të tepërt të kockave, veçanërisht në duar, këmbë dhe fytyrë.

Pas shpërthimit të rritjes së Tillet-it të shkaktuar nga akromegalia, fotot e tij tregojnë një ngjashmëri të jashtëzakonshme me Shrekun, personazhin e dashur nga filmi i vitit 2001. Pavarësisht ëndrrës së tij të fëmijërisë për t’u bërë avokat, Tillet iu bashkua marinës franceze dhe më vonë ndoqi një karrierë në mundje profesionale në 1937.

Sa më shumë që Tillet përpiqej të bënte një jetë normale, gjendja e tij vazhdonte të përparonte.

Pavarësisht pamjes së tij të pazakontë, Maurice Tillet bëri një jetë të jashtëzakonshme dhe u përshtat me sfidat e shkaktuara nga gjendja e tij. Fatkeqësisht, gjatë jetës së tij, trajtimet e disponueshme për akromegalinë ishin të kufizuara dhe ndërsa gjendja e tij përparonte, sistemi i tij kardiovaskular u përpoq të vazhdonte me rritjen e vazhdueshme të trupit të tij. Si rezultat, Maurice u dobësua dhe forca e karakterit të tij si “Engjëlli Francez” filloi të bjerë.

Maurice punoi me Louis Linck për të krijuar disa buste suvaje të fytyrës së tij gjatë rënies së shëndetit të tij. Këto buste kishin për qëllim të shërbenin për 2 qëllime. Së pari, për të përkujtuar karrierën e tij në mundje dhe së dyti, për të dokumentuar sesi akromegalia ndikon në trupin e njeriut. Bustet, të cilat tani janë në posedim të Sallës së Famës Ndërkombëtare të Mundjes Pro, shërbejnë si një testament për guximin dhe qëndrueshmërinë e Maurice përballë gjendjes së tij.

Maurice Tillet ndërroi jetë në moshën 50-vjeçare më 4 shtator 1954, për shkak të një ataku kardiak si pasojë e akromegalisë së tij. Është përfolur gjerësisht se pamja unike e Maurice shërbeu si frymëzim për dizajnin e personazheve të Shrek. Ndërsa DreamWorks Animation nuk e ka konfirmuar kurrë këtë, ngjashmëritë midis 2 personazheve është e vështirë të injorohen. Maurice dhe Shrek të dy refuzuan të lejonin që pamja e tyre jokonvencionale t’i përcaktonte ata dhe vazhduan të bënin jetë të jashtëzakonshme.

Ndërsa Maurice Tillet do të mbahet mend gjithmonë për pamjen e tij, trashëgimia e tij shkon përtej kësaj. Ai ishte një mundës i kompletuar dhe një individ elastik që e përballoi gjendjen e tij me guxim dhe dinjitet. Nëpërmjet internetit, Maurice do të mbahet mend përgjithmonë si njeriu që frymëzoi personazhin e preferuar të të gjithëve, Shrek.

You may also like ...