Header

Greva në Hollywood/ Studiot dhe skenaristët do të vazhdojnë negociatat sot

Studiot dhe skenaristët e Hollivudit rifilluan negociatat sot, lajmëroi sindikata e tyre.

Sipas sindikatës bisedimet kanë përparuar dhe ekziston një mundësi për t’i dhënë fund grevës që ka paralizuar sektorin për gati pesë muaj.

Negociatorët nga të dyja palët “do të takohen përsëri sot”, tha WGA në një mesazh të premten drejtuar 11,500 anëtarëve të industrisë që ajo përfaqëson.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë për të siguruar një marrëveshje të denjë për shkrimtarët”, shtoi sindikata.

Studiot dhe WGA rifilluan të mërkurën bisedimet për ndarjen e të ardhurave nga transmetimi dhe krijimin e kornizave rregullatore për përdorimin e inteligjencës artificiale, pas gati një muaji heshtje. Ky raund i ri negociatash ngjall shumë shpresa midis vëzhguesve të industrisë pasi ka pasur shenja përparimi në bisedimet e tyre.

Për tre ditë, emra të mëdhenj nga Disney (Bob Iger), Netflix (Ted Sarandos), Warner Bros (David Zaslav) dhe NBCUniversal (Donna Langley) janë ulur për të negociuar, sipas mediave të specializuara në sektorin e argëtimit.

Në një shenjë tjetër inkurajuese, WGA dhe punëdhënësit, të përfaqësuar nga Shoqata e Prodhuesve të Filmit dhe Televizionit (AMPTP), lëshuan një deklaratë të përbashkët të mërkurën mbrëma duke njoftuar zgjatjen e bisedimeve të tyre.

Lëvizja e pazakontë jep shpresë se një marrëveshje është e pashmangshme pasi tregon të paktën një ngushtim të hendekut midis dy palëve, pas 144 ditësh grevë që e sollën industrinë në një ndalesë.

Aktorët kanë qenë gjithashtu në grevë që nga mesi i korrikut, duke paralizuar shumicën dërrmuese të prodhimit të filmit dhe TV në SHBA.

Në fillim të shtatorit, Financial Times raportoi një studim nga Instituti Milken që vlerësonte koston e mobilizimit të dyfishtë, i cili ka ndodhur që nga viti 1960, në 5 miliardë dollarë për ekonominë e Kalifornisë.

Pohimet e skenaristëve dhe aktorëve janë të ngjashëm.

Ndarja e të ardhurave të lidhura me shërbimet e transmetimit është ende shkaku kryesor i grevës: ata duan të jenë në gjendje të fitojnë më shumë kur një nga filmat ose seritë e tyre është i suksesshëm në një platformë në vend që të marrin një pagesë e cila zakonisht është mjaft e ulët, pavarësisht nga popullariteti i filmit ose serialit.

Të dy profesionet në këtë fushë po kërkojnë gjithashtu që të vendosen masa mbrojtëse për përdorimin e inteligjencës artificiale: aktorët kanë frikë se imazhi ose zëri i tyre do të klonohet, ndërsa skenaristët kanë frikë se inteligjenca artificiale mund të përdoret për të shkruar skenarë dhe për t’u paguar më pak, ose se skriptet e tyre do të përdoren në trajnimin e robotëve.

Edhe nëse ka marrëveshje mes studiove dhe shkrimtarëve, aktorët do të vazhdojnë grevën. Sindikata e tyre SAG-AFTRA nuk ka qenë në bisedime me punëdhënësin që nga mesi i korrikut. Megjithatë, sipas mediave të industrisë, arritja e një kompromisi me skenaristët e industrisë do të hapte rrugën edhe për ndërprerjen e grevës së aktorëve.

You may also like ...