Header

Çfarë është taksa turistike dhe pse shumë vende po e vendosin?

Barcelona është ndër 20 destinacionet më të mira verore të vitit 2024, dhe për këdo që planifikon ta vizitojë mund të ketë disa kosto shtesë.

Shumë vende në të gjithë Evropën, duke përfshirë Spanjën, Greqinë dhe Gjermaninë, kanë zbatuar tarifa për vizitorët e huaj për të ndihmuar në mbështetjen e kostove lokale të të bërit biznes, veçanërisht gjatë muajve të ngarkuar të verës.

Çfarë është taksa turistike?

Taksat turistike janë një prirje në rritje të shpejtë, sepse është një mënyrë e lehtë për qytetet për të rritur të ardhurat pa taksuar qytetarët vendas. Është gjithashtu më i pëlqyeshëm politikisht dhe ka përfitimin e shtuar për të ndihmuar në trajtimin e mbiturizmit.

Turrja në vende veçanërisht të njohura të bëra të famshme nga Instagrami është thjesht jashtë kontrollit’.

Vendasve në vende si Venecia dhe Maui për shembull u ka ardhur në majë të hundës dhe po bëhen gjithashtu më të zëshëm për turistët problematikë.

Çfarë duhet të dini për tarifat turistike jashtë vendit këtë verë

Taksat e turizmit nuk janë ende aq të përhapura, mëgjithatë shumica prej vendeve e vendos në faturën e hotelit.

Shumë hotele tani janë duke i renditur taksat dhe tarifat lokale në çmimet e tyre në internet, por ju gjithmonë mund të telefononi para kohe për t’u siguruar që nuk do të përballeni me tarifa shtesë.

Destinacionet me taksë turistike

Parku Kombëtar Galapagos po paguan 200 dollarë që nga 1 gushti për ta vizituar. Butani paguan 100 dollarë në ditë. Uellsi dhe Hawaii janë ndër vendet që tani marrin në konsideratë taksat turistike.

Barcelona: Bashkia e Barcelonës së fundmi rriti taksën e saj turistike nga 2.75 euro në 3.25 euro më 1 prill.

Parisi

Taksa turistike për vendin pritës të Olimpiadës bazohet në një tarifë komunale. Zakonisht kostoja ka qenë nën 6 dollarë për natë, por duke filluar nga janari zyrtarët e rritën tarifën e vizitorëve deri në 17 dollarë, në varësi të llojit të hotelit.

Sevilja

Në fillim të këtij viti, kryetari i bashkisë së Seviljes, José Luis Sanz, njoftoi në X planet për të mbyllur Plaza de España dhe ngarkuar turistët për të financuar ruajtjen e tij dhe për të garantuar sigurinë e tij.

Venecia

Në fillim të këtij viti, qyteti bregdetar i njohur për kanalet e tij, zbatoi një tarifë prej 5 euro në ditë përmes një sistemi të ri rezervimi.

Udhëtarët mund të shkarkojnë një aplikacion për të paguar dhe për të marrë një kod QR i cili do të shfaqet për të hyrë në qytet si vizitor.

You may also like ...