Header

BE kërcënon Twitter, ja për çfarë bëhet fjalë

Platforma ka afat deri më 25 gusht për të respektuar ligjin e ri të bllokut për dezinformimin.

Twitter do të ndalohet në të gjithë Bashkimin Evropian nëse nuk respekton rregullat e reja të dezinformimit, tha të hënën ministri francez i Tranzicionit Dixhital dhe Telekomunikacionit Jean-Noel Barot. Paralajmërimi vjen pasi Akti i Shërbimeve Dixhitale të bllokut (DSA) do të hyjë në fuqi të plotë më 25 gusht.

“Dezinformimi është një nga kërcënimet më të mëdha për demokracitë tona”, tha Barro për radion France Info. “Shpresoj që Twitter do të jetë në përputhje me rregullat evropiane deri më 25 gusht. Ndryshe, ai nuk do të jetë më i mirëpritur në Evropë. “Twitter, nëse nuk ndjek rregullisht rregullat tona, do të ndalohet nga BE”.

DSA mandaton motorët e kërkimit dhe platformat kryesore, si Twitter, YouTube dhe TikTok, të miratojnë masa për të zbutur “dezinformimin ose manipulimin zgjedhor, dhunën kibernetike ndaj grave ose dëmtimin e të miturve në internet”. Komisioni Evropian mund të gjobisë shkelësit deri në 6% të qarkullimit vjetor në mbarë botën.

Komisioneri i Tregut të Brendshëm të BE-së Thierry Breton njoftoi javën e kaluar se Twitter ishte tërhequr nga Kodi i Praktikës vullnetare të bllokut për dezinformimin.

“Por detyrimet mbeten. Ju mund të kandidoni, por nuk mund të fshiheni, “tha Breton, duke shtuar se kushtet e DSA do të jenë “gati për t’u zbatuar” kur afati i pajtueshmërisë të përfundojë në gusht.

Miliarderi Elon Musk, i cili bleu Twitter-in vitin e kaluar, ka premtuar se do të çlirojë platformën nga dezinformatat dhe përmbajtjet e urrejtjes, por gjithashtu do të mbështesë fjalën e lirë dhe do të ofrojë transparencë më të madhe. “Kjo platformë tenton të jetë burimi më i vogël i informacionit të rremë”, shkroi Musk në Twitter në fillim të majit.

Në fillim të këtij muaji, Twitter u pajtua me një kërkesë të qeverisë turke për të kufizuar aksesin në disa llogari në javët para zgjedhjeve presidenciale dhe të përgjithshme të vendit. Musk mbrojti vendimin duke thënë se donte të shmangte mbylljen e Twitter tërësisht në Turqi.

“Ne nuk mund të shkojmë përtej ligjeve të një vendi… Nëse kemi një zgjedhje nëse njerëzit tanë të shkojnë në burg apo ne u bindemi ligjeve, ne do të respektojmë ligjet,” tha Musk për BBC muajin e kaluar.

You may also like ...