Header

‘1 Prilli’ – Dita e Gënjeshtrave: Historia, domethënia dhe pse festohet

Çdo vit, 1 prilli shënohet me miq që bëjnë shaka me njëri-tjetrin dhe gënjejnë njëri-tjetrit pa asnjë faj. E gjithë kjo ndodh sepse është Dita e Gënjeshtrave!

Dita u festua për herë të parë në Evropë, por shpejt u përhap në pjesë të ndryshme të botës.

Sipas historianëve, dita filloi të festohej pasi Papa Gregori XIII prezantoi kalendarin Gregorian dhe vendosi që kalendari i ri të fillonte nga 1 janari në vitin 1952. Para kësaj, Viti i Ri festohej në fund të marsit.

Ishte 1 prill, siç besohej, kur filloi ndryshimi i kalendarit nga Juliani në Gregorian, duke e bërë atë arsyen më të besueshme për festimin e ditës. Ndërsa shumë refuzuan të pranonin ndryshimin dhe vazhduan të ndiqnin kalendarin Julian, Franca ishte vendi i parë që pranoi dhe zbatoi kalendarin e ri.

Kështu, historia thotë se ata që nuk ndoqën kalendarin e ri u konsideruan budallenj dhe u tallën dhe iu treguan gënjeshtra nga ata që e bënë.

Festimi i Ditës së Gënjeshtrës nuk ka të bëjë me thyerjen e tabuve shoqërore, përkundrazi, mund të argëtoheni shumë me të. Mund ta kaloni ditën duke u bërë miqve dhe familjarëve tuaj pyetje teksa shihni se kush mund të dalë me gënjeshtrën më të besueshme ose më të egër. Kërkohet një krijimtari e lindur për të thënë një gënjeshtër vërtet të besueshme dhe fantastike.

Cilat janë gënjeshtrat më të famshme të 1 Prillit?

BBC njihet për një nga këto. Në 1957, mijëra shikues besuan një raport të publikuar në gjigantin e informimit, sipas të cilit, shkencëtarët kishin zbuluar në Zvicër, pemë që prodhonin makarona.

Në 2012 Louis Tomlinson i grupit muzikor One Direction, gënjeu fansat, duke u thënë se do të bëhej baba.

Shakaja më e çmendur konsiderohet ajo e një gruaje amerikane që u arrestua nga policia, pasi deklaroi se kishte vrarë burrin e saj.

You may also like ...