Header

Studimi: Bebet djem “flasin” më shumë në vitin e parë sesa vajzat

Foshnjat bëjnë klithma, tinguj të ngjashëm me zanoret dhe tinguj të tjerë të shkurtër . Ndërsa disa foshnje janë natyrshëm më llafazanë se të tjerët, një studim i ri në revistën me akses të hapur iScience zbulon se ka dallime midis djemve dhe vajzave në sasinë e këtij fjalimi të hershëm që ata kanë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Kimbrow Ohler nga Universiteti i Memfisit , zbuluan se foshnjat meshkuj “flasin” më shumë se femrat gjatë vitit të parë, pavarësisht besimit të mbajtur prej kohësh se femrat kanë një avantazh ndaj meshkujve në gjuhë.

Megjithatë, ky avantazh i hershëm i foshnjave meshkuj në zhvillimin gjuhësor nuk zgjat. Nga fundi i vitit të dytë vajzat kishin arritur dhe tejkaluar djemtë. Në përgjithësi, të dhënat treguan se foshnjat meshkuj përdorën 10% më shumë shprehje të të folurit gjatë vitit të parë krahasuar me femrat.

Në vitin e dytë, foshnjat femra folën 7% më shumë se foshnjat meshkuj.

Për gjetjet e mësipërme, studiuesit përdorën më shumë se 450,000 orë regjistrime gjatë gjithë ditës nga 5,899 foshnja.

 

 

You may also like ...