Header

Studim: Sa para e blejnë lumturinë?

Një studim ka zbuluar se njerëzit më të lumtur janë ata nga vendet më të pasura.

Në vende si SHBA, Britania e Madhe dhe Gjermania, niveli i lumturisë dhe kënaqësisë është më i larti, falë ekonomisë, sipas këtij studimi të veçantë.

Në të kundërt, njerëzit më të trishtuar në grup janë ata që jetojnë përkatësisht në Tanzani, Kenia dhe Egjipt.

Por, për çfarëdo arsye, dy nga vendet më të pasura, Franca dhe Japonia, janë të vendosur kundër buzëqeshjes.

Në Japoni, rreth 43% janë në gjendje të thonë se janë të lumtur në jetën e tyre, ndërsa vetëm gjysma e francezëve mund të thonë të njëjtën gjë.

Mendoj se kjo do të shpjegonte ato bluza që mund të gjeni në Paris që shkruajnë, “Unë nuk dua asgjë. Unë jam Parisien”. Megjithatë, hulumtimi paralajmëroi se në fakt ekziston një kufi për sasinë e lumturisë që mund të blejnë paratë, duke përmendur se megjithëse të ardhurat kombëtare të Gjermanisë janë më të larta se ato të Malajzisë, kënaqësia e përgjithshme e jetës së gjermanëve është vetëm 4% mbi malajzianët.

Por le të jemi të vërtetë, gjithçka ka të bëjë me mënyrën se si e shihni botën në tërësi. Sondazhi i 47,643 njerëzve, në 43 vende, të moshës 18 vjeç e lart, zbuloi gjithashtu se nivelet e materializmit hyjnë gjithashtu në lojë të madhe.

Një burrë vietnamez, 66-vjeçar, tha se paratë nuk mund të sigurojnë lumturinë, ndërsa një biznesmen nga Malajzia u tha studiuesve: “Paratë mund të blejnë shumë lumturi për mua, sepse unë jam shumë materialist”.

Sigurisht, një vend më i pasur do të jetë më i lumtur se një më i varfër, por kjo ndoshta ka të bëjë edhe me aksesin në ujë dhe ushqim të pastër, kujdes mjekësor dhe kushte elementare të jetesës.

You may also like ...