Header

Stambolli ishte qyteti më i vizituar në vitin 2023

Kur dikush përmend qytetet e zhurmshme që janë një magnet për turistët, shumë së pari mendojnë për Parisin, Romën ose Londrën.

Megjithatë, sipas Euromonitor International, asnjë prej këtyre destinacioneve nuk ishte në krye të listës së qyteteve më të vizituara në botë në vitin 2023.

Ishte Stambolli që pati më shumë ardhje ndërkombëtare vitin e kaluar. Qendra ekonomike dhe kulturore e Turqisë mirëpriti 20.2 milionë vizitorë në vitin 2023 dhe parashikohet që ky numër të rritet vetëm në vitin 2024.

Vendi kohët e fundit lehtësoi vizat e tij për udhëtarët nga SHBA-ja dhe Kanadaja, dhe me pasurinë e pamjeve kulturore verbuese dhe shkrirjen e kulturës aziatike dhe evropiane, nuk është çudi që qyteti është kaq popullor.

Shumë turizëm nuk është gjithmonë një bekim, vetëm Hagia Sophia mirëpret rreth 3.5 milionë njerëz në vit dhe hyrja tani kushton 25 €. Megjithatë, është inkurajuese të shohësh përpjekje për të ruajtur elementë të tillë historikë të qytetit.

Londra doli e dyta në listë me 18.8 milionë, dhe duke pasur parasysh se numri i vizitorëve në qytet është kthyer në nivelet para pandemisë, kjo nuk është çudi.

Dubai është në vendin e tretë me 16.8 milionë banorë dhe Antalia, një tjetër qytet turk, në vendin e katërt.

Lista e 10 qyteteve më të vizituara në vitin 2023 sipas Euromonitor International përfshin:

  1. Stamboll
  2. Londër
  3. Dubai
  4. Antalia
  5. Paris
  6. Hong Kongu
  7. Bangkok
  8. Nju Jork
  9. Kankun
  10. Meka.

You may also like ...