Header

Shën Valentini, si lindi historia e Ditës së të Dashuruarve

14 shkurti njihet si Shën Valentini apo Dita e të Dashuruarve. Po si lindi historia e kësaj dite?

Kush ishte Shën Valentini?

Dita ka marrë emrin nga një shenjtor i famshëm. Ekzistojnë disa histori të ndryshme se kush ishte ai. Besimi popullor rreth Shën Valentinit është se ai ishte një prift nga Roma në shekullin e tretë pas Krishtit.

Perandori Klaudi II e kishte ndaluar martesën sepse mendonte se burrat e martuar ishin ushtarë të këqij. Shën Valentini mendonte se kjo ishte e padrejtë, kështu që ai theu rregullat dhe organizoi martesat në fshehtësi.

Kur Klaudi e zbuloi, Shën Valentini u fut në burg dhe u dënua me vdekje.

Atje, ai ra në dashuri me vajzën e rojtarit të burgut dhe kur u mor për të vrarë më 14 shkurt, ai i dërgoi asaj një letër dashurie në të cilën thuhej “nga Valentini yt”.

Si filloi dita e Shën Valentinit?

Dita e parë e Shën Valentinit u festua në vitin 496!

Dita e Shën Valentinit është traditë shumë e vjetër, që mendohet të ketë origjinën nga një festival romak.

Romakët organizonin një festival të quajtur Lupercalia në mes të Shkurtit zyrtarisht fillimi i pranverës së tyre.

Mendohet se si pjesë e festimeve, djemtë vizatonin emra vajzash në një kuti. Ata konsideroheshin si çift gjatë festivalit dhe nganjëherë martoheshin.

Më vonë, kisha donte ta kthente këtë festival në një festë të krishterë dhe vendosi ta përdorë atë për të kujtuar edhe Shën Valentinin.

You may also like ...