Header

Publikohet kënga e fundit e “The Beatles” me të katër anëtarët

Pas një jave përgatitje, Beatles kanë publikur “këngën e tyre të fundit” të enjten. Kënga quhet ‘Now And then’ dhe ka 45 vjet që përgatitet, me rreshtat e parë të shkruar nga John Lennon në 1978 dhe kënga më në fund u përfundua vitin e kaluar.

Të katër Beatles shfaqen për herë të fundit së bashku, pra Lennon, McCartney, Harrison dhe Starr.

Publikimi shënon atë që mund të jetë kapitulli i fundit për grupin ndoshta më të madh në historinë e rock-ut.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ‘Tani Dhe Pastaj’ është dëgjuar për herë të parë në BBC Radio 2 dhe 6 Music të enjten.

Në të njëjtën kohë, kënga ka arritur shërbimet e transmetimit si Spotify, Apple Music dhe Amazon Prime Music.

Historia

Historia fillon në vitin 1978, kur Lennon regjistroi një demo me vokal dhe piano në shtëpinë e tij në Nju Jork.

Pas vdekjes së tij, e veja e tij Yoko Ono ia dha regjistrimin pjesës tjetër të Beatles në një kasetë që përmbante gjithashtu demonstrimet ‘Free as a Bird’ dhe ‘Real Love’. Këto dy këngë u përfunduan dhe u publikuan si single në 1995 dhe ‘96, duke shënuar materialin e parë ‘të ri’ të Beatles në 25 vjet.

A është përdorur inteligjenca artificiale për të përfunduar këngën? Deri diku, po. Teknologjia u përdor vitin e kaluar për të krijuar një përzierje të re të albumit Revolver të grupit.

Për ‘Tani Dhe Pastaj’, softueri ishte në gjendje të “ngrejë” zërin e Lennon-it nga regjistrimi origjinal i kasetës, duke hequr zhurmën e sfondit dhe zhurmën e energjisë elektrike që kishte pllakosur përpjekjet e mëparshme për të përfunduar këngën.

Sipas fjalëve të McCartney, zëri i Lennon është “i pastër”.

You may also like ...