Header

Popullsia e Kinës në rënie për të dytin vit radhazi

Popullsia e Kinës ra për të dytin vit radhazi në vitin 2023, pasi një nivel rekord i ulët i lindjeve dhe një valë vdekjesh nga COVID-19 kur mbaruan bllokimet e rrepta, përshpejtuan një rënie që do të ketë efekte të thella afatgjata në potencialin e rritjes së ekonomisë.

Byroja Kombëtare e Statistikave tha se numri i përgjithshëm i njerëzve në Kinë ra me 2.08 milionë, ose 0.15%, në 1.409 miliardë në 2023, shkruan Reuters.

Kjo ishte shumë më e lartë se rënia e popullsisë prej 850,000 në vitin 2022, e cila ishte e para që nga viti 1961 gjatë Urisë së Madhe të epokës së Mao Ce Dunit.

Kina përjetoi një rritje dramatike mbarëkombëtare të COVID në fillim të vitit të kaluar pas tre vitesh kontrolle të rrepta dhe masa karantine e mbajtën virusin kryesisht të përmbajtur derisa autoritetet hoqën papritmas kufizimet në dhjetor 2022.

Vdekjet totale vitin e kaluar u rritën me 6.6% në 11.1 milionë, me shkallën e vdekjeve që arriti nivelin më të lartë që nga viti 1974 gjatë Revolucionit Kulturor.

Lindjet e reja ranë 5.7% në 9.02 milionë dhe shkalla e lindjeve ishte një rekord i ulët 6.39 lindje për 1000 njerëz, nga 6.77 lindje në vitin 2022.

You may also like ...