Header

Një vit nga vdekja e mbretëreshës Elizabeth II, monarkia ende solide

Mbretëria e Bashkuar shënon përvjetorin e parë të vdekjes së mbretëreshës Elizabeth II dhe fillimin e ngritjes në fron të mbretit Charles III.

Më 8 shtator 2022, mbretëresha Elizabeth II, e cila mbajti fronin për 70 vite, ndërroi jetë gjatë vitit të saj të jubileut të Platintë, viti i 70-të në pushtet, ndërsa po pushonte në Balmoralin e saj të dashur në Skoci.

Ajo ishte 96-vjeçe. Sipas sondazhit, 62% e britanikëve besojnë se Mbretëria e Bashkuar duhet të ruajë monarkinë e saj. Hendeku mes brezave bëhet i dukshëm kur shqyrtohen të dhënat.

Midis 18-24-vjeçarëve, vetëm 37% mbështesin monarkinë, ndërsa 40% preferojnë president shteti të zgjedhur. Grupmoshat më të vjetra mbështesin në masë të madhe monarkinë, ku 80% e moshës mbi 65-vjeç mbrojnë vazhdimin e monarkisë.

Viti i parë i mbretit Charles III në fron është shënuar nga komente të përziera, 59% të britanikëve shprehën miratimin e performancës së tij, ndërsa vetëm 17% besojnë se ai nuk po e bën punën si duhet.

Perceptimi i publikut për monarkun e ri tregon një ndjenjë përgjithësisht pozitive, por gjithashtu pasqyron ndarjen e theksuar të brezave. Grupet më të reja demografike janë më pak entuziastë për mbretërimin e Charles, ndërsa britanikët më të moshuar shprehin mbështetje të fortë.

Ngjitja e Charles në fron shënon ndryshim të rëndësishëm për Mbretërinë e Bashkuar. Elizabeth mori zyrtarisht fronin në vitin 1953, në moshën 25-vjeçare dhe mbretëroi për 70 vite mbresëlënëse, duke e bërë atë monarken më jetëgjatë në historinë britanike.

Mbretërimi i saj zgjati disa dekada, duke e bërë atë një simbol ikonik të stabilitetit dhe qëndrueshmërisë për kombin.

 

You may also like ...