Header

Ndahet nga jeta në moshën 86-vjeçare, Silvio Berlusconi!

Ish-kryeministri italian Silvio Berlusconi ka ndërruar jetë në moshën 86-vjeçare. Silvio Berlusconi, i cili drejtoi tre mandate qeverinë italiane midis 1994 dhe 2011 dhe partia e të cilit Forza Italia është një partner i vogël në koalicionin aktual qeverisës, vuante nga leuçemia për disa kohë.

Berlusconi ishte një nga politikanët më të shquar të Italisë, duke bërë një rikthim politik në 2017, pavarësisht nga një karrierë e njollosur nga skandalet seksuale, akuzat e panumërta për korrupsion dhe një dënim për mashtrim tatimor.

I lindur në Milano në vitin 1936 në një familje të klasës së mesme, Berlusconi filloi karrierën e tij të biznesit në zhvillimin e pronave përpara se të vazhdonte të themelonte Mediaset, transmetuesin më të madh komercial të Italisë. Ai gjithashtu zotëronte klubin e futbollit AC Milan midis 1986 dhe 2017.

Forza Italia u themelua në vitin 1993. Një vit më vonë, Berlusconi ishte kryeministri i parë që u zgjodh pa patur më parë një zyrë qeveritare. Ai u kthye në pushtet në vitin 2008, por u detyrua të jepte dorëheqjen në vitin 2011 mes një krize akute borxhi.

Berlusconi u dënua për mashtrim fiskal në fund të vitit 2012, për të cilin ai kreu dënimin e tij njëvjeçar duke bërë shërbime komunitare me kohë të pjesshme në një shtëpi rezidenciale në Milano. Ndalimi i tij për të kandiduar për postin u hoq në kohë për zgjedhjet e përgjithshme në 2018, kur Forza Italia konkurroi në koalicion me Ligën dhe Vëllezërit e Italisë, por nuk arriti 40% të kërkuar për të qeverisur.

Në vitin 2019, Berlusconi fitoi një vend në Parlamentin Evropian dhe në zgjedhjet e përgjithshme në tetor 2022, partia e tij u kthye në pushtet në një koalicion të udhëhequr nga Vëllezërit e Italisë së Giorgia Melonit. Berlusconi u zgjodh gjithashtu si senator.

You may also like ...