Header

Japonia humb ‘titullin’ si ekonomia e tretë më e madhe në botë

Ekonomia e Japonisë është tkurrur papritur për shkak të konsumit të dobët të brendshëm, duke e shtyrë vendin në recesion dhe duke e bërë atë të humbasë pozicionin e saj si ekonomia e tretë më e madhe në botë ndaj Gjermanisë.

Qeveria në Tokio tha sot se PBB-ja e Japonisë në vitin 2023 arriti në 4,21 trilionë dollarë, një shifër që e zbret Japoninë në vendin e katërt në ekonominë globale pas 4,46 trilionë dollarëve të Gjermanisë.

Kjo është kryesisht për shkak të rënies së mprehtë të vlerës së jenit.

Në tremujorin tetor-dhjetor, ekonomia e Japonisë u tkurr me 0,1% krahasuar me tremujorin e mëparshëm për tremujorin e dytë radhazi.

Dy tremujorë negativë radhazi janë kriteri për një recesion teknik.

“Konsumi privat, i cili përbën më shumë se gjysmën e fuqisë ekonomike të Japonisë, ra me 0,2%, duke shënuar tremujorin e tretë radhazi të rënies”, tha qeveria.

Familjet japoneze po luftojnë me rritjen e kostos së jetesës dhe rënien e pagave reale.

Shpenzimet për investime të korporatave ishin gjithashtu të dobëta.

“Gjermania duke kaluar Japoninë tregon se është e domosdoshme për ne të promovojmë reformat strukturore dhe të krijojmë një fazë të re për rritje”, tha ministri për Rigjallërimin Ekonomik, Yoshitaka Shindo.

SHBA dhe Kina janë dy ekonomitë më të mëdha në botë.

You may also like ...