Header

Ja si ti flisni fëmijëve të vegjël për koronavirusin?

Shumë fëmijë të vegjël ka të ngjarë të dëgjojnë ose të shohin diçka në lidhje me sëmundjen e koronavirusit, por nuk e kuptojnë se për çfarë bëhet fjalë. Kur ta bëjnë këtë, ata me siguri do të kenë pyetje.

Ekspertët kanë dhënë disa këshilla për prindërit që ta përballojnë sa më mirë këtë situatë. Ata janë Karen Rogers, Psikologu klinik i Spitalit të Fëmijëve në Los Anxhelos dhe Tovah P. Klein , Drejtor i Qendrës Barnard College for Development to Toddler, raporton e përditshmja amerikane Laist.
Ata thanë se për fillestarët, është e dobishme të vështrojnë me vëmendje mendjen e fëmijës.

“Ata kanë tendencë të jenë shumë egocentrikë. Kur shohin gjëra ose dëgjojnë gjëra që janë informacione të reja, ata supozojnë se janë menjëherë të rëndësishme për ta”, tha Rogers.

Të rriturit duhet të ndihmojnë fëmijët të kuptojnë informacionin, thanë ekspertët.

“Aftësia e tyre për tu zhvilluar dhe ecur përpara sikur me të vërtetë të eksplorojnë botën vjen nga një ndjenjë e brendshme e sigurisë dhe sigurisë,” tha Klein.

Kur shihni një imazh në TV duhet ti tregoni nëse është afër apo larg.

Fëmijët nuk e dinë gjithmonë këtë.
Pra, kur shohin një imazh të dikujt të sëmurë në Kinë ose dëgjojnë për mbylljen e shkollave në Uashington, prindërit duhet të shpjegojnë se këto gjëra po ndodhin larg.
Fëmijët gjithashtu mund të supozojnë se njerëzit që shohin në televizor mund të jenë të njëjtë me ata që jetojnë në lagjen e tyre.
“Shpjegojini fëmijëve se nuk ka rëndësi nga ka ardhur familja dhe nuk ka rëndësi se cila është prejardhja etnike, nuk është kjo që i bën njerëzit të sëmuren,” tha Rogers.
Mënyra se si të rriturit flasin me fëmijët gjithashtu ka rëndësi.

“Nëse një fëmijë është në prani të një të rrituri i cili ndihet shumë i frikësuar, fëmija ka shumë të ngjarë të ndihet i frikësuar vetë,” tha Rogers.

Prandaj merrni frymë thellë përpara se të filloni këto biseda. Mundohuni të rezervoni bisedat e shqetësuara që lidhen me koronavirusin.
“Kur njerëzit përreth tyre janë të mërzitur, të tensionuar, të zemëruar, të bërtitur, fëmijët i lexojnë ato emocione, por ata nuk e kuptojnë përmbajtjen e tyre dhe kjo është e frikshme për ta,” tha Klein.
Të rriturit bëjnë gabime. Nëse shprehni zhgënjimin tuaj tek një fëmijë, mund të ktheheni tek ata më vonë dhe të bëni ndryshime.
Mos harroni se fëmija juaj i vogël nuk do të kuptojë domosdoshmërisht ndryshimin midis 5, 10 apo 20 sekondave të pastrimit.

“Ata nuk kanë sens kohe, truri nuk mund ta bëjë akoma këtë gjë,” tha Klein.

Për këtë arsye, sugjeron një këngë për të ndihmuar që fëmija të duket sikur luan me sapun ndërkohë që lan duart.
Nëse këndoni ‘Gëzuar ditëlindjen’ dy herë, atëherë keni plotësuar kohëzgjatjen e duhur./

You may also like ...