Header

Greva e Hollywood përfundon pas 118 ditësh, aktorët dhe studiot arrijnë marrëveshje

USA: manifestation des scenaristes et comediens en greve a Hollywood. July 18, 2023, Hollywood, California, U.S.A: SAG-AFTRA sign, WGAW Sign, Netflix/Sunset Studios/KTLA 5 property sign, The Witcher billboard and picketers:..Hollywood Actors join Writers (who have been striking for two months) on the second day of the Screen Actors Guild Strike, in front of the Netflix Headquarters and Sunset Studios in Hollywood, CA. Spirits were high in spite of the Extreme Heat warning underway in Los Angeles, and hot tempers over perceived corporate greed and the failure of movie and television Studio executives to meet their needs...SAG-AFTRA represents approximately 160,000 actors, announcers, broadcast journalists, dancers, DJs, news writers, news editors, program hosts, puppeteers, recording artists, singers, stunt performers, voiceover artists and other media professionals. (Credit Image: © Amy Katz/ZUMA Press Wire) 294716 2023-07-18 California Hollywood _sans_perso

Një nga krizat më të mëdha të punës në historinë e Hollivudit  më në fund po i vjen fundi.

SAG -AFTRA, sindikata që përfaqëson dhjetëra mijëra aktorë, arriti një marrëveshje paraprake për një kontratë të re me kompanitë argëtuese të mërkurën, duke i hapur rrugën industrisë amerikane të filmit dhe televizionit me vlerë 134 miliardë dollarë për t’u rikthyer në xhirime.
Prodhimi i Hollivudit ka qenë praktikisht i bllokuar që nga maji për shkak të një sërë grevash të shkrimtarëve dhe aktorëve, duke dëmtuar financiarisht studiot dhe shumë nga dy milionë amerikanë,  artistë grimi, regjisorë, staf prodhimi, drejtorë kasting, që punojnë në pozicione pune të lidhura drejtpërdrejt ose tërthorazi me krijimin e emisioneve dhe filmave televizivë.

Të mërzitur nga pagesa dhe të frikësuar nga zhvillimi i shpejtë i teknologjisë AI, aktorët iu bashkuan skenaristëve në korrik. Shkrimtarët ishin larguar në maj për shqetësime të ngjashme. Ishte hera e parë që nga viti 1960, kur Ronald Reagan ishte kreu i sindikatës së aktorëve dhe Marilyn Monroe ishte ende në filma, që aktorët dhe shkrimtarët hynë në grevë së bashku.

Shoqata e Skenaristëve të Amerikës, e cila përfaqëson 11,500 skenaristë, arriti një marrëveshje paraprake me studiot më 24 shtator dhe i dha fund grevës 148-ditore më 27 shtator.

Në ditët në vijim, anëtarët e SAG-AFTRA do të votojnë nëse sindikata e tyre do ta pranojë marrëveshjen, e cila përfshin përfitime të mëdha si rritje të kompensimit për vazhdimin e shfaqjeve dhe filmave, financim më të mirë të kujdesit shëndetësor dhe garanci që studiot nuk do të përdorin inteligjencën artificiale për të krijuar kopje digjitale të tyre pa pagesë ose miratim.

Me 118 ditë, kjo ishte greva më e gjatë e filmave dhe televizionit në historinë 90-vjeçare të sindikatës. SAG-AFTRA tha në një deklaratë të shkurtër se komiteti i saj i negociatave votoi njëzëri për të miratuar marrëveshjen tentative, e cila do të shkojë në bordin kombëtar të sindikatës të premten për “rishikim”.

You may also like ...