Header

Arsyeja e vërtetë pse “Barbie” u përbuz nga Oscars!

Në mediat e huaja po flitet për një zhgënjim ndaj Akademisë, e cila nuk ka vlerësuar punën e Greta Gerwig dhe Margot Robbie në nominimet e për Oscars.

Thuhet se për këtë pati ndikim fakti që filmi ishte i bazuar thjesht në një kukull. Kjo thuhet se ka dëmtuar vërtet filmin Barbie në Oscar. Edhe pse u nominua për filmin më të mirë, Greta Gerwig u shpërfill si regjisore dhe Margot Robbie u la jashtë kategorisë së aktores më të mirë.

Siç theksoi USA Today, duke cituar një përdorues në X, fakti që Ryan Gosling u nominua për aktor dytësor, ndërsa Gerwig dhe Robbie u lanë jashtë “në një farë mënyre dëshmon thelbin e filmit”, se patriarkia është ende mes nesh.

Gosling, vetë Ken, tha në një deklaratë: “Nuk ka asnjë film Barbie pa Greta Gerwig dhe Margot Robbie, dy njerëzit më përgjegjës për këtë film historik dhe të festuar globalisht”.

Seksizmi i zgjatur në industrinë e filmit mund të ketë qenë një faktor për vendimin. Pavarësisht vlerësimit për “figurën më të mirë”, votuesit e Oscar refuzuan ta merrnin seriozisht filmin, duke injoruar se sa inovativ që është dhe duke e hedhur poshtë atë si një film me kokoshka miliarda dollarësh.

Filmi minon stereotipet për gratë, personazhi i Robit quhet Barbie Stereotipike, por e mbështjellë në një re të gjallë me ngjyrë pink. Votuesit e Oscars nuk mundën ose nuk donin të shikonin përtej asaj sipërfaqeje ngjyrë pink, për të parë se sa imagjinar dhe thelbësor është filmi dhe sa me përpikëri e orkestroi Gerwig.

Kujtojmë që edhe para se të shpalleshin nominimet, kishte aludime se origjinaliteti i Barbie do të nënvlerësohej.

You may also like ...