Header

A do të jetë ky dimër më i ngrohti i regjistruar në botë?

Në një vit të shënuar nga rikthimi i fenomenit të motit El Nino, një verë jashtëzakonisht e nxehtë, një sërë ngjarjesh ekstreme të motit dhe ndikimi gjithnjë e më i dukshëm i ngrohjes globale, ekspertët tani po parashikojnë se ky dimër ka të ngjarë të thyejë rekorde, duke u qenë më i ngrohti.

“Globalisht, ka shumë të ngjarë që ky të jetë dhjetori, janari dhe shkurti më i nxehtë i regjistruar”, tha profesori i shkencës klimatike Mathew Barlow për Anadolu. Sipas tij, “për tokën në tërësi, ka shumë të ngjarë të jetë periudha më e nxehtë e regjistruar”.

Arsyet për dimrin jashtëzakonisht të ngrohtë, tha ai, janë ngrohja globale dhe efekti El Nino.

“Ekziston prirja e përgjithshme me ngrohjen globale që El Nino tenton, mesatarisht, të shtojë ngrohjen në krye të kësaj,” shpjegoi Barlow, një profesor i shkencës klimatike pranë Universitetit Masaçusets Lowell në SHBA.

Vitet që kanë vendosur rekorde globale të temperaturës, ishin pothuajse të gjitha vitet e mëdha të El Nino-s, shtoi ai. Ai tha se temperaturat mesatare pritet të jenë më të ngrohta pothuajse kudo.

Tetori ishte më i nxehti i regjistruar ndonjëherë me një diferencë të madhe, tha ai. Sipas Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike të BE-së ‘Copernicus’, tetori i vitit 2023 ishte tetori më i ngrohtë global në të dhënat që nga viti 1940. Ishte gjithashtu muaji i pestë radhazi i temperaturave rekord globalisht.

Shkencëtari i klimës po parashikon gjithashtu një tjetër rekord për sa i përket temperaturës mesatare globale të sipërfaqes, duke çuar në shumë ngjarje ekstreme të motit. Me ngrohjen globale, ai pret që ngjarjet ekstreme të vazhdojnë të përshpejtohen në të njëjtën mënyrë që u panë këtë verë në formën e përmbytjeve të rënda, thatësisë dhe nxehtësisë ekstreme.

You may also like ...