Header

9 supersticione që nuk i keni ditur

Gjithkush, në një masë më të madhe ose më të vogël, ndonjëherë paraqet mendim magjik ose beson në gjëra që nuk mund të vërtetohen shkencërisht. Kjo ka të bëjë shumë me besëtytnitë, të cilat janë, sipas RAE, ‘besime të huaja për besimin fetar dhe në kundërshtim me arsyen’ ose ‘një besim i tepruar ose vlerësim i tepruar i diçkaje’.

Besëtytnitë që mund të mos i keni ditur

Numri 4: Fat i keq?

Në Kinë numri 4 konsiderohet një numër që tërheq fat të keq. Dhe pse? Sepse shqiptimi i saj është shumë i ngjashëm me atë të fjalës “vdekje” në gjuhën mandarine. Për këtë arsye numrat që përmbajnë këtë numër (duke përfshirë 13) nuk janë të inkorporuar në ndërtesa apo hotele.

Të flesh me një ventilator

Në Korenë e Jugut ekziston besimi se nëse fle në një dhomë të mbyllur me një ventilator, mund të të vrasë. Kjo është arsyeja pse tifozët gjithmonë kanë mbyllje automatike.

Dritaret e shtrigave

Në Shtetet e Bashkuara në ferma të ndryshme të ndërtuara gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë u vendosën dritare të pjerrëta, meqë besohej se po të shfaqeshin shtrigat, nuk mund të dilnin me fshesat e tyre për shkak të prirjes së dritares? Përveç kësaj, ata morën emrin kurioz të “dritareve të shtrigave”

Fishkëllima brenda

Besohet se po të fishkëllesh brenda, mund të thërrasësh demonë që gjatë natës mund të na terrorizojnë. Kjo është arsyeja pse ata nuk e kryejnë këtë veprim.

Hedhja e monedhave në një pus

Hedhja e monedhave në një pus ose shatërvan ka qenë e lidhur me fatin e mirë. Kjo besëtytni vjen nga riti i lashtë divinator i hedhjes së kunjave apo gurëve në një pus, në mënyrë që të dihet nëse një fakt do të përmbushej apo jo. Supozohej se, nëse flluskat shfaqeshin kur binin, kjo do të thoshte se ajo që ishte kërkuar do të përmbushej.

Shkopinj

Në Kinë kanë supersticione të pafundme që lidhen me gastronominë. Njëri prej tyre ka të bëjë me vendosjen e shkopinjve; Besohet se lënia e shkopinjve të futur në tas është të invokosh ose të paragjykosh një vdekje të parakohshme, dhe për këtë arsye nuk duhet bërë kurrë. Pse e lidhin me vdekjen? Sepse ky pozicion të kujton temjanin që vihet për të vëzhguar njerëzit e dashur të vdekur.

Besëtytnitë e çajit

Nëse e lini kazanin duke pushuar pa kapak, kjo do të tërheqë lajme të këqija ose vizitën e një të panjohuri. Nëse çaji derdhet, do të njihet për ndonjë ngjarje dhe një tjetër; Nëse ka gjurmë sheqeri të mbetura në fund të filxhanit, kjo është një ogur dashurie.

Besëtytnitë e dasmës

Fakti që bie shi ditën e dasmës është edhe një besëtytni. Në disa kultura, kjo simbolizon pjellorinë dhe pastrimin.

Sipas folklorit, një thikë përfaqëson një marrëdhënie të prishur dhe për këtë arsye mendohet se mund t’i sjellë fatkeqësi atij që e merr si dhuratë. Për të na “shpëtuar” prej saj, nëse dikush ka ndërmend të na japë një të tillë në ditën e dasmës sonë, ne duhet t’i japim atij një monedhë në këmbim; Në këtë mënyrë, ne e kthejmë dhuratën në një blerje, duke u thyer kështu me besëtytni.

Syri në ditën e dasmës

Veshja e një syri në ditën e dasmës është një zakon që e ka origjinën në Romën e lashtë. Besohet se e mbron nusen dhe e lejon atë të fshihet nga shpirtrat e këqij xhelozë për lumturinë e saj.

You may also like ...