Header

8 pyetje për koronavirusin që tashmë kanë një përgjigje

Tanimë që koronavirusi është shpallur zyrtarisht pandemi globale, shumëkush ka ende pyetje në lidhje me këtë virus të tmerrshëm që i ka shtrirë “kthetrat” e tij në çdo shtet e në çdo kontinent të botës. Të infektuar, mijëra të vdekur, ende rezultate analizash të pritshme për prekjen e mundshme ose jo, të shumta janë pikëpyetjet, por ne kemi përzgjedhur tetë pyetjet më bazike rreth koronavirusit që kanë marrë përgjigjen zyrtare nga specialist të OBSH-së dhe mjek infeksionist të njohur në botë.

Pyetja 1: Sa kohë duhet që të shërohesh nga ky virus?

Shumica e njerëzve me koronavirus mbijetojnë. Por ata mund të përballen me një shërim të gjatë.

“Duhen deri në gjashtë javë për t’u shëruar nga kjo sëmundje”, tha Dr. Michael Ryan nga Organizata Botërore e Shëndetit. “Personave që vuajnë nga patologji të tjera shumë të rënda mund të duhen muaj për t’u shëruar nga sëmundja”.

Pyetja 2: A mund të marrë koronavirusin nga kafshët e mia, ose anasjelltas?

“Jo. Nuk ka prova që kafshët shoqëruese ose kafshët shtëpiake të tilla si macet dhe qentë janë infektuar ose mund të përhapin virusin që shkakton Covid-19”, thotë Organizata Botërore e Shëndetit.

Pyetja 3: Pas sa kohësh dikush mbartës mund të të ngjisë koronavirusin?

Ai ndryshon. Vendimet për rastin kur një person mund të çlirohet nga izolimi bëhen rast pas rasti.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nxorën udhëzime se kur është Ok që ju të çliroheni nga izolimi. Ato përfshijnë plotësimin e të gjitha këtyre kërkesave:

– Pacienti nuk ka ethe

– Pacienti nuk po tregon më simptoma, përfshirë kollën

– Pacienti ka dalë negativ në të paktën dy ekzemplarë të njëpasnjëshëm të frymëmarrjes të mbledhur të paktën 24 orë larg.

Pyetja 4: A mund të marrë koronavirusin nga një pako e dërguar nga Kina?

Jo. “Koronavirusi i ri nuk mund të transmetohet përmes mallrave të prodhuara në Kinë ose ndonjë vend që raporton raste Covid-19”, thotë Organizata Botërore e Shëndetit. Edhe pse koronavirusi i ri mund të qëndrojë në sipërfaqe për disa orë ose deri në disa ditë (në varësi të llojit të sipërfaqes), nuk ka shumë të ngjarë që virusi të vazhdojë në një sipërfaqe pasi të zhvendoset, udhëtohet dhe ekspozohet ndaj ndryshme kushtet dhe temperaturat.

Pyetja 5: A janë fëmijët më të rrezikuar?

“Njerëzit e rinj në moshë, fatmirësisht, duket se janë imun në një farë mënyre nga ku virus”, tha korrespodenti kryesor i mjekësisë Dr. Sanjay Gupta për CNN. “Ne nuk e dimë plotësisht pse”. Por ndërsa fëmijët mund të kenë simptoma të buta për të mos pasur koronavirus, ata ende mund të sëmurin të tjerët.

Pyetja 6: A është koronavirusi veçanërisht i dëmshëm për gratë shtatzëna?

Ende nuk ka të dhëna të mjaftueshme, duke marrë parasysh që ky koronavirus sapo u shfaq tek njerëzit disa muaj më parë. Dobësia e “të moshuarve më të vjetër” është dokumentuar mirë, por studiuesit “nuk kanë informacion nga raportet shkencore të publikuara në lidhje me ndjeshmërinë e grave shtatzëna” ndaj koronavirusit.

Pyetja 7: Gripi infekton shumë më tepër njerëz dhe vret shumë më shumë amerikanë sesa koronavirusi. Pra, pse të gjithë janë kaq të shqetësuar për koronavirusin?

Është e vërtetë, rreth 20 mijë deri në 52 mijë amerikanë kanë vdekur nga gripi që nga tetori, sipas vlerësimeve të CDC-së. Në mbarë vendin, gripi ka infektuar rreth 34 milionë deri në 49 milionë njerëz.

Koronavirusi u ka marrë jetën deri tani 31 amerikanëve që nga shkurti dhe ka infektuar të paktën një mijë persona në mbarë vendin. Sidoqoftë, gjëja në lidhje me këtë sëmundje është se ka një ndryshim në përvojën e koronavirusit nëse jeni i ri dhe i shëndetshëm, nëse jeni më i moshuar dhe nëse keni sëmundje kronike.

Pyetja 8: Kur do të përfundojë kjo pandemi?

Askush nuk e di me siguri. Presidenti Donald Trump sugjeroi që koronavirusi mund të shkatërohej rreth muajve të ngrohtë të verës, por shkencëtarët thonë se është shumë herët për t’u treguar.

You may also like ...