Header

23 Prilli/ Shënohet Dita Botërore e Librit

Dita Botërore e Librit dhe e të Drejtave të Autorit festohet çdo vit më 23 Prill, dhe Kryeqyteti Botëror i Librit këtë vit është Strasburgu.

Vendimi për të festuar Ditën Botërore të Librit dhe të Drejtës së Autorit u mor në Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s të mbajtur në Paris në 1995.

Në Spanjë, kjo ditë është festë që nga viti 1923 për nder të shkrimtarit Miguel de Cervantes, i cili vdiq në atë ditë. Në këtë ditë vdiq edhe William Shakespeare. Ata në fakt nuk u larguan nga kjo botë në të njëjtën ditë, sepse Spanja dhe Britania e Madhe nuk e llogaritnin kohën sipas të njëjtit kalendar në atë kohë.

Kjo është gjithashtu pjesë e festimit të Ditës së Shën Gjergjit në Katalonjë, ku ka qenë një traditë që nga mesjeta që burrat t’u sjellin trëndafila të dashurve të tyre dhe që nga viti 1925 që gratë të dhurojnë një libër në këmbim.

Gjysma e shitjeve vjetore të librave në Katalonjë është në këtë kohë mbi 400,000 kopje të shitura dhe të shkëmbyera me mbi katër milionë trëndafila.

Që nga viti 2000, çdo vit zgjidhet një qytet për të mbajtur titullin Kryeqyteti Botëror i Librit dhe UNESCO ka zgjedhur Strasburgun si qytetin e parë francez me këtë titull për vitin 2024./

You may also like ...