Header

10 vendet më të mira për të jetuar në 2023

Po kërkoni të zhvendoseni dhe dëshironi të dini se ku është jetesa më e mirë? Përgjigjen jua jep US News & World Report, bazuar në një sondazh me 17,000 njerëz në mbarë botën, duke vlerësuar 85 vende bazuar në 76 tregues.

Nga edukimi te kujdesi shëndetësor dhe siguria, ka shumë faktorë që duhen marrë parasysh kur matni cilësinë e jetës. Pra, nëse jeni gati të zbuloni vendet më të mira për të jetuar, punuar dhe argëtuar, vazhdoni të lexoni. Në këtë artikull, ne do të ndalemi te vendet që kryesojnë në listë.

Zbuloni se cilat vende ofrojnë cilësinë më të mirë të jetës bazuar në tregues të tillë si fuqia blerëse, jetëgjatësia mesatare, arsimi, barazia gjinore, siguria dhe cilësia financiare.

10. Zelanda e Re

Zelanda e Re është e njohur në mbarë botën për cilësinë e lartë të jetesës dhe ritmin e ngadaltë të jetës. Zelandezët janë të njohur për etikën e tyre të punës së palodhur, por ata gjithashtu vlerësojnë një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë. Edhe në qytetet më të mëdha, një plazh, rrugë biçikletash ose park kombëtar nuk është kurrë larg. Nëse jeni shtetas, ose rezident, ose keni një vizë pune të vlefshme për të paktën dy vjet, kujdesi shëndetësor publik në Zelandën e Re është falas ose me kosto të ulët. Edhe nëse keni një vizë të përkohshme, mund të jeni në gjendje të merrni një sërë shërbimesh në rrethana të caktuara.

9. Australi

Australia është një vend i begatë me një ekonomi të bazuar te tregu. Banorët e Australisë duan të merren me sport dhe jetëgjatësia është e gjatë si për meshkujt ashtu edhe për femrat. Qytetet në Australi zakonisht renditen lart në vlerësimet e jetueshmërisë. Në fund të vitit 2017, votuesit miratuan me shumicë dërrmuese legalizimin e martesave të të njëjtit seks. Cilësia e lartë e arsimit australian është gjithashtu e njohur në mbarë botën.

8. Holanda

Në sondazhin e vitit 2022, Holanda doli në vendin e tetë. Stabiliteti politik dhe sistemet e mirëzhvilluara të shëndetit dhe arsimit publik e dallojnë vendin në renditje. Ishte vendi i parë që legalizoi martesat e të njëjtit seks dhe njihet për shoqërinë e tij tolerante. Ka përqendrimin më të lartë në botë të muzeve dhe 32 mijë kilometra rrugë  biçikletash, duke i inkurajuar njerëzit të jenë më aktivë.

Holandezët paguajnë 52% taksë mbi pagat e tyre. Megjithatë, ata nuk ankohen pasi vendi i tyre u ofron atyre një jetë cilësore. Transporti publik është shumë efikas, pagat janë të mira, vendi është i sigurt dhe arsimi është i shkëlqyer.

7. Gjermania

Gjermania është pa dyshim një nga fuqitë ekonomike më të mëdha  në botë, duke u renditur e shtata në listë. Vendi ka një ekonomi të fortë, si dhe me sisteme të arsimit dhe shëndetësisë publike të zhvilluara mirë. Përparësi të tjera përfshijnë një fuqi punëtore të trajnuar dhe të larmishme, si dhe në lulëzim të sektorëve të telekomunikacionit, shëndetësisë dhe turizmit. Gjermania është gjithashtu një lider global në importe dhe eksporte, si dhe vendlindja e ikonave të shumta kulturore historike.

6. Finlanda

Finlanda dallohet në renditje për sigurinë e saj, sistemin e arsimit publik të zhvilluar mirë dhe atraktivitetin për familjet. Vendi është një lider global në arsim. Finlanda renditet gjithashtu lart për performancën në të drejtat civile, cilësinë e jetës dhe lirinë e shtypit. Finlanda ishte gjithashtu një nga vendet e para në botë që u dha grave të drejtën e votës.

Ekonomia e Finlandës është e orientuar drejt tregut të lirë dhe vendi, si fqinjët e tij nordikë, investon shumë në rrjetet e sigurisë sociale dhe shërbimet publike.

5. Norvegjia

Siguria e Norvegjisë, politika e qëndrueshme dhe sistemi i arsimit publik i zhvilluar mirë dallohen në renditje. Vendi është i begatë, me një nga eksportuesit më të mëdhenj të naftës në botë, arsim të lartë falas dhe një traditë të gjatë letrare. Vendi është një nga më të zhvilluarit në botë, me një standard të lartë jetese dhe me reputacion si një nga vendet më të mira për të jetuar.

Norvegjia konsiderohet gjithashtu si një vend i shkëlqyer për të punuar në Evropë, me politika të tilla si pushimi i grave shtatzënë dhe barazia gjinore. Shkalla e papunësisë është e ulët dhe pagat janë konkurruese, veçanërisht për ata me diploma të avancuara.

4. Zvicra

Renditja e Zvicrës sigurohet nga faktorë të tillë si ekonomia, politika e qëndrueshme dhe një sistem arsimor publik i zhvilluar mirë. Vendi ka një shkallë të ulët papunësie dhe një fuqi punëtore të arsimuar mirë. Ekonomia ushqehet nga normat e ulëta të taksave të korporatave, një sektor shërbimi shumë i zhvilluar me përsosmëri në sektorët financiarë dhe një industri e fortë prodhuese e teknologjisë së lartë. Si rezultat, të jetuarit në Zvicër bëhet shumë tërheqës për ata që mendojnë të shkojnë në Evropë.

Gjithashtu, vini re se Zvicra renditet e para në sondazhin e vendeve më të mira për të dalë në pension.

3. Kanada

Kanadaja është një nga vendet më të sigurta. Ndërsa standardi i jetesës në çdo vend ndryshon shumë nga individi, një vështrim në disa indekse sociale zbulon shumë gjëra për të cilat kanadezët mund të jenë mirënjohës. Kanadezët janë zakonisht njerëz të shëndetshëm që nuk vuajnë nga ndonjë sëmundje e rrezikshme ose infektive në një numër të madh. Kanadaja është një shoqëri industriale e teknologjisë së lartë. Ndërsa industria e shërbimeve është shtytësi më i rëndësishëm ekonomik në Kanada, vendi eksporton gjithashtu shumë energji, ushqime dhe minerale. Kanadaja është prodhuesi i tretë më i madh i naftës në botë. Për shkak të fuqisë së ekonomisë, kanadezët kanë një cilësi shumë të lartë jetese.

Për sa i përket shumicës së kritereve të cilësisë mjedisore, Kanadaja është në nivelin më të lartë të kombeve. Kushtetuta kanadeze deklaron se burrat dhe gratë janë ligjërisht të barabartë, dhe legjislacioni provincial dhe federal për të drejtat e njeriut i mbron ata nga diskriminimi gjinor nga qeveria dhe bizneset e sektorit privat. Martesa, divorci dhe shërbimi ushtarak janë të gjitha formalisht neutrale ndaj gjinisë sipas ligjit federal.

2. Danimarka

Danimarka është e dyta në botë për sa i përket cilësisë së jetës. Faktorë të tillë si barazia e të ardhurave, politika e qëndrueshme, siguria dhe sistemet e mira të arsimit dhe shëndetit publik ndikojnë në renditjen e Danimarkës. Qeveria daneze njihet si një entitet shumë i qëndrueshëm dhe transparent. Vendi funksionon nën monarkinë kushtetuese dhe anëtarët e organit më të lartë legjislativ të Danimarkës, Folketing, zgjidhen nga populli. Qeveria daneze është progresive dhe struktura sociale e vendit ka lëvizshmëri sociale të admirueshme.

Nëpërmjet taksimit progresiv, vendi ka një sistem shëndetësor universal, në të cilin qytetarët marrin kujdes mjekësor falas. Arsimi i lartë është gjithashtu falas. Danimarka ka disa sektorë kryesorë industrialë si përpunimi i ushqimit, prodhimi i hekurit, çelikut dhe makinerive dhe turizmi. Makineritë bujqësore dhe industriale, farmaceutikët, ushqimet e përpunuara dhe mobiljet janë eksportet kryesore.

1. Suedia

Suedia është vendi kryesor në renditjen e cilësisë më të mirë të jetës për vitin 2022. Vendi shquhet në renditjen e cilësisë së jetës për sistemet shëndetësore dhe arsimin publik të zhvilluar mirë, sigurinë, stabilitetin ekonomik dhe politikën.

Për më tepër, Suedia është e përkushtuar ndaj qëndrueshmërisë, të drejtave të njeriut, shpërndarjes së pasurisë dhe arsimit universitar. Është një vend i bukur, me peizazhe mahnitëse, qytete të mahnitshme dhe një popullsi jashtëzakonisht të arsimuar.

You may also like ...