Header

Sot kurorëzohet mbreti Charles në një ceremoni të mbushur me histori

Sot Charles III do të kurorëzohet mbret në ngjarjen më të madhe ceremoniale të Britanisë për shtatë dekada, në një ceremoni madhështore që daton 1000 vjet më parë.

Charles pasoi nënën e tij, Mbretëreshën Elizabeth, kur ajo vdiq shtatorin e kaluar dhe në moshën 74-vjeçare, ai do të bëhet monarku më i vjetër britanik që do të vendosë në kokë kurorën 360-vjeçare të Shën Eduardit, ndërsa ai ulet në një fron të shekullit të 14-të në Westminster Abbey të Londrës.

Kurorëzimi i tij do të ndiqet nga rreth 100 krerë shtetesh dhe personalitete, përfshirë zonjën e parë të SHBA-së Jill Biden. Gjatë ceremonisë dy-orëshe do të kurorëzohet mbretëreshë edhe gruaja e tij e dytë, 75-vjeçarja Camilla.

“Asnjë vend tjetër nuk mund të shfaqte një shfaqje kaq verbuese, procesionet, spektaklet, ceremonitë dhe festat në rrugë,” tha kryeministri Rishi Sunak.

“Është një shprehje krenare e historisë, kulturës dhe traditave tona. Një demonstrim i gjallë i karakterit modern të vendit tonë. Dhe një ritual i dashur përmes të cilit lind një epokë e re.”

Pavarësisht entuziazmit të Sunak, kurorëzimi po zhvillohet mes një krize të kostos së jetesës dhe skepticizmit publik, veçanërisht midis të rinjve, rreth rolit dhe rëndësisë së monarkisë dhe pyetjeve rreth financave të saj.

Ngjarja e së shtunës do të jetë në një shkallë më të vogël se ajo e organizuar për Mbretëreshën Elizabeth në vitin 1953, por do të synojë të jetë spektakolare, duke shfaqur një sërë emblemash historike.

Pas shërbimit, Charles dhe Camilla do të nisen në autobusin prej katër tonësh Gold State që u ndërtua për Xhorxh III, mbretin e fundit të kolonive amerikane të Britanisë, duke u kthyer në Buckingham Palace në një procesion prej 4,000 ushtarakësh nga 39 vende, me uniforma ceremoniale.

Do të jetë shfaqja më e madhe e këtij lloji në Britani që nga kurorëzimi i nënës së Charles. Mijëra njerëz pritet të vijnë në rrugë dhe miliona do ta shikojnë në shtëpi dhe në mbarë globin.

You may also like ...