Header

Japonezët nuk mund ta shikojnë ende filmin “Oppenheimer”

Qytetarët e Hiroshimës reaguan ndaj çmimit Oscar të filmit “Oppenheimer”, i cili përshkruan garën për të zhvilluar bombën atomike që shkatërroi qytetin e tyre 78 vjet më parë.

Një film biografik për fizikantin J. Ai fitoi Robert Oppenheimer, shtatë Oscar, dhe më parë fitoi 954 milionë dollarë në arkat botërore. Në Japoni, i vetmi vend që ka pësuar një bombardim bërthamor amerikan, filmi nuk është shfaqur ende.

“Oppenheimer” do të fillojë të shfaqet në Japoni më 29 mars, afërsisht tetë muaj pas debutimit të tij. Polemika rreth përmbajtjes së filmit, e kritikuar nga disa për fshehjen e viktimave të bombardimeve dhe një fushatë pozitive marketingu, nxiti dyshimet nëse filmi do të shfaqej edhe në Japoni.

Shumë japonezë u ofenduan nga fushata në internet “Barbenheimer”, e cila lidhte filmin për bombën bërthamore me Barbie, një argëtim i rastësishëm i filmit veror.

Teruko Yahata, e cila i mbijetoi bombardimit të Hiroshimës, i tha Reuters se mezi priste të shihte filmin “Oppenheimer” dhe shpresonte që ai të rindezte debatin rreth armëve bërthamore. Kjo ndjenjë u bë ‘jehonë’ nga disa banorë të Hiroshimës të intervistuar nga Reuters pasi filmi fitoi 7 çmime Oscar.

You may also like ...