Header

Flasin ekspertët: Si ndikon gjumi i mirë në jetëgjatësi

Një gjumë i mirë natën na ofron pushimin që trupi ynë kërkon dhe me kalimin e kohës. Nëse kjo praktikë bëhet zakon, mund të na shpëtojë edhe nga vdekja e parakohshme.

Ky korrelacion i rëndësishëm u theksua kohët e fundit nga studiuesit e Universitetit të Harvardit, duke paraqitur rezultatet e studimit të tyre në takimin vjetor të Shoqatave Profesionale të Asociuara të Gjumit në Indianapolis, Indiana.

Në veçanti, një orar i qëndrueshëm i gjumit u shoqërua me një rrezik 40% më të ulët të vdekjes së hershme për ata që e ndoqën atë, krahasuar me ata që nuk e ndiqnin.

Një gjumë i mirë i natës konsiderohet gjumë i vazhdueshëm prej shtatë deri në nëntë orë.

Në fund të fundit, çrregullimet e gjumit janë të lidhura vazhdimisht me probleme kronike shëndetësore si sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave, presioni i lartë i gjakut, diabeti, goditjet në tru, obeziteti dhe depresioni.

Ekipi hulumtues përdori të dhëna nga Studimi Multi-Etnik i Aterosklerozës (MESA), një studim kërkimor mjekësor i financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH), për të vlerësuar 1,750 pjesëmarrës, me një ndjekje mesatare prej shtatë vjetësh.

Për të vlerësuar modelet e gjumit të pjesëmarrësve, studiuesit i pajisën pjesëmarrësit me një pajisje dore të veshur, e cila mati aktivitetin përmes dritës dhe lëvizjes. Më pas ata u ndanë në kategori bazuar në cilësinë e gjumit: 1015 pjesëmarrës pushonin mjaftueshëm, ndërsa 744 u konsideruan si gjumë të shqetësuar, sipas mjetit të studimit.

Gjatë periudhës së monitorimit, 176 njerëz vdiqën.

Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit rekomandon të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo natë dhe të zgjoheni në të njëjtën orë çdo mëngjes, madje edhe në fundjavë.

You may also like ...