Header

Sot solstici veror/ Çfarë duhet të dimë për ditën më të gjatë të vitit? Zyrtarisht në verë!

Sot, e mërkurë, 21 qershor , është dita më e gjatë e vitit 2023 dhe dita e parë zyrtare e verës, pasi solstici veror ndodh në mesditë.

Tani e tutje, në hemisferën veriore, ku bën pjesë edhe vendi ynë, ditët gradualisht do të shkurtohen, fillimisht në mënyrë të padukshme dhe nga gushti më dukshëm, ndërsa netët do të rriten përkatësisht. Nga ana tjetër, në hemisferën jugore do të jetë dita e parë e dimrit (solstici dimëror).

Solsticat dhe ekuinokset, të cilat përcaktojnë në mënyrë astronomike gjatësinë e stinëve të vitit, ndodhin sepse ditët e vitit nuk kanë gjatësi të barabartë. Arsyeja është se Toka rrotullohet rreth Diellit dhe boshti i saj i rrotullimit është i prirur me pothuajse 23.5 gradë. Nëse nuk do të ekzistonte kjo prirje, nuk do të kishte stinë dhe dita do të zgjaste gjithmonë 12 orë, ndërsa Dielli do të ndiqte të njëjtën “rrugë” mbi Tokë çdo ditë.

Dita më e gjatë e vitit për hemisferën veriore dhe anasjelltas dita më e shkurtër për hemisferën jugore.

Llogaritja e vitit bazohet, siç dihet, në orbitën vjetore të Tokës rreth Diellit. Kjo orbitë, e cila krijon alternimin e njëpasnjëshëm të stinëve të vitit, ka katër pika përcaktuese: ekuinoksin e pranverës (20 ose 21 mars), solsticin e verës (20 ose 21 qershor), ekuinoksin e vjeshtës (22 ose 23 shtator  dhe solstici dimëror ( 21 ose 22 dhjetor). Këto data janë të vlefshme për hemisferën veriore dhe anasjelltas për hemisferën jugore.

Çdo vit më 20 ose 21 qershor (21 qershor 2023), dielli është në pikën më të lartë në qiell në hemisferën veriore. Kështu, dita më e gjatë e vitit vërehet për hemisferën veriore (solstici veror, solstici, siç e quajnë populli) dhe anasjelltas dita më e shkurtër për hemisferën jugore. Për hemisferën veriore është fillimi zyrtar i verës dhe për hemisferën jugore të dimrit.

You may also like ...