Header

Pse STOP është tetëkëndësh?

Në ndryshim, në fakt, me shenjat e tjera, të cilat kanë formë të rrumbullakët, trekëndore ose drejtkëndëshe, ajo e STOP-it shquhet për ngjyrën e kuqe të ndezur dhe mbi të gjitha për formën e veçantë tetëkëndore. A keni menduar ndonjëherë pse?

Përgjigja është absolutisht e qartë. Kjo shenjë lidhet, si asnjë tjetër, me sigurinë rrugore dhe forma e saj unike tetëkëndore e “ruan” menjëherë dhe përgjithmonë, në “hard diskun” e trurit të njeriut. Gjithashtu, dikush duhet të jetë në gjendje ta njohë atë nga ana e kundërt, nga me kokë poshtë.

Edhe njerëzit që nuk kanë mbajtur asnjëherë timonin në duar e dinë saktësisht se çfarë tregon kjo shenjë. Shumë, natyrisht, e injorojnë atë në jetën tonë të përditshme. Ata nuk e ndalojnë mjetin për të kontrolluar rrugën përpara se të vazhdojnë dhe ky është një shkak i zakonshëm i aksidenteve të rënda.

Sipas historisë mbizotëruese, futja e shenjës STOP, në fillim të shekullit të kaluar, ishte për shkak të frymëzimit të një gardiani amerikan.

Harry Jackson , i cili punonte si roje trafiku në Detroit, vendosi t’i merrte gjërat në duart e tij. Shkak ka qenë dukshmëria zero e kryqëzimeve duke çuar në aksidente të shpeshta. Kështu një ditë ai mori një copë kompensatë drejtkëndëshe, preu qoshet dhe shkroi STOP.

Më pas e vendosi në pika të rrezikshme dhe u befasua kur zbuloi se kishte një ulje të aksidenteve.

You may also like ...