Header

Pse kështjella Balmoral është kaq e rëndësishme për familjen mbretërore britanike

Kështjella Balmoral në Skoci është një vend i veçantë për familjen mbretërore britanike.

Kur Mbretëresha Viktoria vizitoi për herë të parë Skocinë në vjeshtën e vitit 1842, ajo u magjeps nga natyra, në veriperëndim të Britanisë së Madhe.

Gjashtë vjet më vonë, burri i saj, Princi Albert, mori me qira një pronë me një kështjellë të vjetër në Malësi. Por në 1852, ata vendosën të blinin një ngastër të madhe toke në Aberdeenshire, Skoci me qëllimin për të ndërtuar rezidencën e tyre.

Kështjella Balmora l u përfundua në 1855 për t’u bërë vendstrehimi i tyre dhe një vendstrehim i rëndësishëm për Familjen Mbretërore Britanike.

Gjatë Mbretërimit të Elizabeth, Balmora l u shfrytëzua për turizëm, dhe për këtë arsye edhe ekonomikisht. Vizitorët mund të vizitonin terrenet e saj në natyrë, të luanin golf, të merrnin pjesë në peshkimin e salmonit, vilat që ishin ndërtesa të mëparshme u lëshuan me qira.

Megjithatë, brendësia e saj mbeti e mbyllur dhe për këtë arsye e padukshme për publikun e gjerë deri më 3 prill 2024, kur Mbreti Karli III njoftoi se po hapte rezidencën e tij private për 100 £ me biletat që shiten brenda pak orësh.

Sipas faqes së internetit të kështjellës, fatlumët “do të mësojnë për origjinën e kështjellës dhe se si ajo është dashur nga brezat e familjes mbretërore. Udhëtoni pas në kohë nga blerja e Balmoral nga Mbretëresha Victoria dhe Princi Albert deri në ditët e sotme, ku mund të shihni përdorimin e dhomave nga Mbreti dhe Mbretëresha, si dhe anëtarët e tjerë të Familjes Mbretërore”.

Për të gjithë të tjerët, terrenet, kopshtet dhe ekspozitat e kështjellës do të jenë të hapura nga 4 maji deri më 11 gusht.

Për familjen mbretërore, Kështjella Balmoral ka qenë gjithmonë një strehë e qetë dhe me gjethe nga kaosi i publicitetit dhe detyrimeve të Londrës. Pasuria mbulon afërsisht 50,000 hektarë dhe përmban 150 ndërtesa, duke përfshirë kështjellën me 167 dhoma, dhe është e rrethuar nga një peizazh i mrekullueshëm malesh, lumenjsh, liqenesh, pyjesh dhe kopshtesh

You may also like ...