Header

New York mbytet nga smogu, pamjet virale

Prej ditësh banorët e qytetit të New York-ut në Shtetet e Bashkuara të Amerikës po përballen me ajrin e rrezikshëm të shkaktuar nga zjarret në Kanada.

New York-u për të tretën ditë është i mbuluar nga një re smogu, e cila ka vënë nën alarm për cilësinë e ajrit 50 milionë njerëz.

Qytetarët janë këshilluar të shmangin daljet jashtë dhe të mbajnë maska. Mediat e huaja ndajnë foto të skenës “apokaliptike” dhe autoritetet japin këshilla për të minimizuar rreziqet shëndetësore.

Shkak i smogut në Nju Jork janë bërë zjarret në Kanada, ku vendi po përballet me sezonin e tij më të keq të zjarreve në histori. Nxehtësia dhe thatësira kanë sjellë nisjen e sezonit të zjarreve në pyje më herët këtë vit.

Megjithëse zjarret në pyjet kanadezë janë të zakonshme për provincat perëndimore të vendit, sezonin më të keq të zjarreve po e përjeton këtë radhë provinca lindore Nova Scotia.

Vatra zjarri ka pothuajse në të dhjetë provincat dhe territoret e Kanadasë. Provinca Quebec duket se është më e prekura.

Cilësia e ajrit në kryeqytetin Ottaëa, që është pranë kufirit me provincën Quebec, cilësohet i një rrezikshmërie shumë të lartë, sipas indeksit të shëndetësisë së Kanadasë për Cilësinë e Ajrit.

Rreth 3.3 milionë hektarë pyje janë djegur tashmë, gati 13 herë më shumë se mesatarja e 10 viteve të fundit dhe mbi 120 mijë njerëz janë detyruar të lënë shtëpitë.

New York is choking on smog. But for these cities, it's just another day |  CNN

Air quality: N.Y.C has the worst air in the world as Canadian wildfire  smoke rolls in

New York is choking on smog. But for these cities, it's just another day |  CNN

Photos show New York haze caused by Canada wildfire smoke

NYC air quality from wildfire smoke: Live updates

 

You may also like ...