Header

Depresioni veror/ Cilat janë simptomat dhe si ta luftoni?

Është vera stina e qetësisë, pushimit, humorit të mirë? Po, për shumë, por ndoshta jo për të gjithë. Efektet e çrregullimit emocional sezonal i njohur si depresioni i dimrit, mund të godasin edhe gjatë muajve të nxehtë, sipas Vanity Fair.

Sipas manualit MSD, ” Çrregullimi Afektiv Sezonal është një çrregullim depresiv i karakterizuar nga trishtim dhe simptoma që zhvillohen në një model sezonal.

Ai prek deri në 10 milionë amerikanë, edhe pse shumë mund të mos jenë të vetëdijshëm për këtë.

Gjendja lidhet kryesisht me periudhën e dimrit, kur jetojmë me më pak rreze dielli në dispozicion, dalim më pak, kemi më pak jetë shoqërore dhe ulje të temperaturave. Ai ndan një sërë simptomash me depresionin madhor, duke përfshirë trishtimin e përgjithshëm , mungesën e interesit për aktivitetet që zakonisht ju pëlqejnë, ndryshimet në oreks, probleme me gjumin ose energji të ulët. Mund të ndodhë edhe në periudhën pranverë-verë, por me disa dallime .

“Ndonjëherë çrregullimi emocional sezonal i verës quhet i kundërti i trishtuar , sepse shumica e njerëzve e përjetojnë atë në muajt e dimrit”, tha për Healthline Deborah Serani, një psikologe dhe profesore në Universitetin Adelphi në Nju Jork.

“Modelet sezonale janë shpesh përgjegjëse për problemet e shëndetit mendor dhe më shumë kërkime janë duke u zhvilluar për të kuptuar përfshirjen e trurit në ndryshimet klimatike sezonale.”

Për shembull, një studim këtë vit zbuloi se ndryshimet sezonale mund të prishin ritmin cirkadian në shumë aspekte neurokimike, veçanërisht duke ndikuar në nivelet e serotoninës.

Ashtu si rrezet e diellit ndikojnë në prodhimin e melatoninës, të kesh shumë në verë dhe pak në dimër, mund të çojë në luhatje të humorit, probleme me gjumin, nervozizëm, trishtim dhe simptoma të tjera që lidhen me depresionin sezonal.

Më shumë raste të shëndetit mendor në urgjencë

Sipas Steve Miccio, CEO i organizatës amerikane “People USA”, rrezet e tepërta të diellit, nxehtësia dhe lagështia e lartë dhe përballja me trupin mund të kontribuojnë në depresionin sezonal gjatë verës.

Nga ana tjetër, një artikull i botuar në Jama Psychiatry zbuloi se vizitat në dhomën e urgjencës janë 8% më të larta në ditët e nxehta se sa në ditët më të ftohta dhe se ekziston një lidhje midis temperaturës së lartë të ambientit dhe vizitave urgjente për shëndetin mendor, si dhe për diagnoza specifike.

Autorët vunë në dukje se ata kanë parë rritje të shkallës së vizitave në lidhje me stresin, ankthin, skizofreninë, çrregullimin e përdorimit të substancave, çrregullimet e humorit apo vetëdëmtimin.

“Ka disa kërkime që shqyrtojnë efektin e nxehtësisë ekstreme dhe se si mund të intensifikojë simptomat e depresionit, megjithatë mund të jetë vetëm një faktor në mesin e shumë të tjerave”, shtoi Miccio, ndërsa theksoi se“ është e qartë se edhe nxehtësia ekstreme mund të intensifikojë gjendjen, megjithatë, ka shumë faktorë që duhen studiuar për të gjetur prova përfundimtare se nxehtësia ekstreme është faktori kryesor që kontribuon në trishtim”.

Kësaj i shtohet edhe ankthi i lidhur me ndryshimet klimatike, i cili nga ana tjetër mund të çojë në një sërë çrregullimesh mendore.

Simptomat e depresionit sezonal të verës

Sipas një sondazhi të kryer shumë vite më parë, simptomat specifike të depresionit sezonal të verës duket se në disa mënyra pasqyrojnë ato të dimrit.

Nëse në këtë rast njerëzit përjetojnë një oreks të shtuar, dëshirë për karbohidrate , shtim në peshë dhe hipersomni, përgjumje të tepërt gjatë ditës, në verë njerëzit do të priren të përjetojnë pak oreks dhe pagjumësi, lodhje , ankth dhe episode të sjelljes së dhunshme. Por padyshim në pikën, që është në dallimet, mbetet shumë për t’u eksploruar.

Për të ndihmuar në luftimin e depresionit sezonal të verës, pa paragjykuar mbështetjen e një profesionisti, është mirë të qëndroni të freskët, veçanërisht gjatë natës, të kufizoni ekspozimin ndaj rrezeve të diellit në maksimum 13 orë në ditë, të pranoni që gjendja mund të ndodhë dhe prandaj përpiquni të eliminoni stigmën rreth kësaj forme depresioni.

Përpiquni të keni një gjumë cilësor, të lëvizni në momentet më të freskëta të ditës dhe të ndiqni një dietë të shëndetshme të bazuar në fruta dhe perime.

You may also like ...