Header

Zelanda e Re ndalon përdorimin e “Vape-s”, rrit gjobat për shitësit që ua japin fëmijëve

Qeveria e Zelandës së Re ka thënë se do të ndalojë cigaret elektronike njëpërdorimshme, ose vapa, dhe do të rrisë gjobat për njerëzit që u shesin këto lloje të produkteve të miturve.

Kjo vjen më pak se një muaj pasi Zelanda e Re shfuqizoi një ligj nga qeveria e mëparshme me prirje të majtë për të hequr dorë nga pirja e duhanit.

Ky ligj do të kërkonte ulje të niveleve të nikotinës dhe do të vendoste një ndalim të përjetshëm të cigareve për këdo që ka lindur pas vitit 2008.

Ministri i Shëndetësisë i Zelandës së Re, Casey Costello, tha se cigaret elektronike mbeten “një pajisje kyçe për ndërprerjen e duhanit” dhe rregulloret e reja do të ndihmojnë në parandalimin e të miturve nga marrja e zakonit.

“Rritja e shpejtë e e përdorimit të të rinjve ka qenë një shqetësim i vërtetë për prindërit, mësuesit dhe profesionistët e shëndetit”, tha Costello.

Sipas ligjeve të reja, shitësit me pakicë që u shesin vapa fëmijëve nën 18 vjeç do të përballen me gjoba deri në 100,000 dollarë të Zelandës së Re (55,590 €), ndërsa individët do të gjobiten me 1,000 dollarë të Zelandës së Re (556 €).

Rregullore të tjera do të parandalojnë shitjen e cigareve elektronike me imazhe që mund të tërheqin të rinjtë ose me emra joshës.

Vende të tjera kanë bërë lëvizje të ngjashme kundër cigareve elektronike të disponueshme.

Kryeministri britanik Rishi Sunak njoftoi se vapat e njëpërdorshme do të ndalohen në Mbretërinë e Bashkuar në një përpjekje për të frenuar duhanin tek të rinjtë vitin e kaluar.

You may also like ...