Header

Si një përqafim mund të lehtësojë stresin

Rearview of teen girl friends looking at the sunset together on a golden summer evening

Hulumtimet tregojnë se kontakti social është thelbësor për shëndetin mendor të njeriut, duke kontribuar në reduktimin e stresit dhe dhimbjes, si dhe në krijimin e lidhjeve të forta.

Një studim i vitit 2021 i një kampioni prej 1500 pjesëmarrësish tregoi se privimi i kontaktit intim, nga familja dhe partnerët, shoqërohej me ndjenja të forta ankthi dhe vetmie. Nga ana tjetër, mungesa e kontaktit nga miqtë, të njohurit, kolegët nuk pati të njëjtat efekte në shëndetin mendor.

Si mund ta ndiejmë prekjen sociale

Prekja sociale konsiderohet aq e rëndësishme për gjendjen tonë psikosomatike saqë ne kemi qeliza specifike në lëkurë për ta njohur atë.

Siç thonë shkencëtarët, lëkura jonë na mundëson të dallojmë natyrën e çdo prekjeje, përmes prekjes delikate që na lejon të ndjejmë presionin, strukturën dhe dridhjet e objekteve. Përveç kësaj, lëkura jonë ka sensorë të njohur si fibra C, që janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj prekjes sociale nga njerëzit dhe përkëdheljeve të dashura të një personi që ne duam.

Në përgjithësi, shkenca njeh kontaktin intim midis të dashurve si një faktor të rëndësishëm në ekuilibrin emocional, ndërsa kontakti midis njerëzve në mjedisin social/profesional është çelësi për menaxhimin e stresit.

Në fakt, të gjithë gjitarët që janë studiuar deri më sot kanë fibrën prekëse C, e cila tregon se këto qeliza shqisore dhe për rrjedhojë aftësia për të njohur prekjen shoqërore ruhen në procesin evolucionar të specieve, sipas Ismail Abdous-Sabour një shkencëtar biologjik në Universitetin e Kolumbisë, i specializuar në kërkimin e kontaktit.

Përfitimet e kontaktit social

Prekja sociale shkakton lirimin e oksitocinës, i quajtur gjithashtu “hormoni i dashurisë”, i cili besohet se redukton stresin dhe dhimbjen.

Hulumtimi nga Marianne von Mohr, një studiuese në Universitetin Royal Holloway në Londër, e specializuar në perceptimin social, tregoi se të dashuruarit ndjenin më pak dhimbje kur partneri i tyre i përkëdhelte ngadalë dhe me dashuri, krahasuar me një prekje më të shpejtë. Studime të tjera kanë zbuluar se përqafimi rrit intimitetin mes çifteve.

You may also like ...