Header

Rrëfehet Billie Eilish: Vuaj nga sindroma e rrallë dhe askush s’më kupton!

Billie Eilish ka folur së fundmi për një sëmundje të cilën e ka zbuluar kur ishte vetëm 11 vjeçe.

Këngëtarja e vlerësuar me Grammy foli në intervistën e fundit për famën, muzikën dhe mënyrën se si e trajton sindromën Tourette, me të cilën është diagnostikuar që në moshën 11-vjeçare.

“Është shumë e çuditshme. Nuk kam folur për të. Reagimi më i zakonshëm që njerëzit kanë ndaj kësaj është të qeshin sepse mendojnë se po përpiqem të jem gazmore. Unë jam gjithmonë jashtëzakonisht e ofenduar nga kjo. Ata shikojnë prapa sepse mendojnë se ka diçka atje dhe më pas e pranoj se kam atë të Tourette. Gjëja qesharake në lidhje me të është se kaq shumë njerëz e kanë atë, nuk do ta dini kurrë. Shumë artistë më kanë pranuar se kanë Tourette, por nuk do të them kush janë. Unë isha një lloj..e keni atë? Vërtet?”, ka thënë Billie.

Sindroma Tourette është një problem me sistemin nervor që i bën njerëzit të bëjnë lëvizje ose të lëshojnë tinguj të papritur, të quajtur tike, që nuk mund t’i kontrollojnë. Për shembull, dikush me Tourette mund të pulisë sytë ose pastrojë fytin papushim.

Disa njerëz mund të thonë fjalë që nuk kanë ndërmend t’i thonë.

Trajtimet mund të kontrollojnë tiket, por disa njerëz nuk kanë nevojë për asnjë trajtim nëse simptomat nuk i shqetësojnë.

Shkaqet:

Gjatë studimeve, Tourette është lidhur me pjesë të ndryshme të trurit, duke përfshirë një zonë të quajtur ganglia bazale, e cila ndihmon në kontrollin e lëvizjeve të trupit. Dallimet në këtë zonë mund të ndikojnë te qelizat nervore dhe substancat që transmetojnë mesazhet mes tyre.

Studiuesit mendojnë se telashet në këtë rrjet të trurit mund të luajnë një rol në sindromën Tourette.

Mjekët nuk e dinë saktësisht se çfarë i shkakton këto probleme në tru, por gjenet ndoshta luajnë një rol të rëndësishëm. Ka të ngjarë që ka më shumë se një shkak. Djemtë preken tre deri në pesë herë më shpesh sesa vajzat.

You may also like ...