Header

Pse dhemb koka pas një gote me verë të kuqe?

Zbulohet shkaku i dhimbjes së kokës pas një gote verë të kuqe. Vjen si pasojë e një antioksidanti natyral që gjendet në përbërjen e rrushit, quercitina, që i bën mirë shëndetit, por kur bashkohet me alkoolin sjell ndonjë shqetësim të vogël, si dhimbja e kokës.

Shpjegimi është arritur falë një studimi të kryer nga Universiteti i Kalifornisë në Davis dhe është publikuar në revistën ndërkombëtare “Scientific Reports”.

Sipas kërkuesve, quercitina është e paranishme në pothuajse të gjitha frutat dhe zarzavatet dhe konsiderohet një antioksidant shumë i shëndetshëm, madje është i disponueshëm edhe në formën e integratorëve.

Kur hyn në fluksin e gjakut, trupi e konverton në tjetër formë, gjë e cila bllokon metabolizmin e alkoolit, duke shkaktuar dhimbje koke apo përzierje. Quercetina, prodhohet nga rrushi në përgjigje të dritës diellore, dhe sa më i ekspozuar rrushi, aq më të larta janë nivelet e saj në përbërje. Por jo vetëm, niveli i saj tek vera e kuqe mund të ndryshojë edhe në bazë të prodhimit, të fermentimit e vjetërimit

You may also like ...