Header

Protestuesit hedhin supë në pikturën e Mona Lisas në Paris

Protestuesit kanë hedhur supë në pikturën e mbrojtur me xham të Mona Lisa-s në Paris.

Piktura e shekullit të 16-të nga Leonardo da Vinci është një nga veprat më të famshme të artit në botë dhe mbahet në Louvre në Paris.

Dhe ajo është e vendosur pas xhamit antiplumb, kështu që nuk ka gjasa të jetë dëmtuar.

Megjithatë, një video tregon dy protestuese femra, duke hedhur supë mbi pikturën.

Më pas ato qëndrojnë përballë, duke kërkuar të drejtën për “ushqim të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm”, duke thënë se “sistemi ynë bujqësor është i sëmurë”.

Kryeqyteti francez ka parë protesta nga fermerët ditët e fundit, duke bërë thirrje për t’i dhënë fund rritjes së kostove të karburantit dhe për thjeshtimin e rregulloreve dhe të premten ata bllokuan rrugët kryesore brenda dhe jashtë Parisit.

Mona Lisa ka qenë pas xhamit të sigurisë që nga fillimi i viteve 1950, kur u dëmtua nga një vizitor që hodhi acid mbi të.

Në vitin 2019, muzeu tha se kishte instaluar një formë më transparente xhami antiplumb për ta mbrojtur atë.

Ndryshe, në vitin 2022, një aktivist hodhi tortë në pikturë, duke u kërkuar njerëzve të “mendojnë për Tokën”.

Piktura u vodh nga Louvre në vitin 1911, duke shkaktuar një sensacion ndërkombëtar.

Vincenzo Peruggia, një punonjës i muzeut më të vizituar në botë, u fsheh në një dollap gjatë natës për të marrë pikturën.

Ajo u gjet dy vjet më vonë kur ai u përpoq t’ia shiste një tregtari në Firence, Itali.

 

 

 

You may also like ...