Përtej universit, me artisten Vilma Hodo

Performanca e “Fuqisë së Transformimit” e Vilma Hodos është sinqerisht jashtë kësaj bote, dhe jo vetëm sepse ajo mban veshur një kostum si Alien. Megjithëse maskë e saj e jashtezakonshme ndihmon shumë, fuqia e vërtetë vjen nga energjia dinamike që ajo jep, si ajo e zhvesh trupin e saj me muzikë. Dhe nuk mund ta shihni as fytyrën e saj! Natyrisht, aktorët dhe artistët e performancës shpesh përdorin shprehjet e fytyrës, aq sa fjalët dhe gjestet për të mishëruar me të vërtetë një karakter. Por Vilma duhet të mbështetet vetëm në trupin e saj për të treguar historinë e saj. Kjo është si një “testament” për talentin e saj të madh që ajo mund ta bëjë këtë duke tërhequr vëmëndjen e të gjithëve në mbarë botën.

Aktorja dhe performuesja e lindur në Shqipëri filloi premierën e “Power of Transformation” në RAW Brooklyn më 19 dhjetor 2018, dhe që atëherë ajo ka performuar në mënyrë të vazhdueshme, duke u përfshirë edhe në RAW Hollyëood. Ideja prapa performancës solo është se ajo është një i huaj që ka zbritur në Tokë në rrethana të panjohura dhe tani po kalon kujtimet dhe përvojat njerëzore. Siç e shpjegon dhe vetë ajo : “Imagjinoni një krijesë nga një tjetër planet që ulet në Tokë dhe eksploron njerëzit – kujtime njerëzore, muzikë, dhimbje. Ju do të keni shumë kënaqësi me të, por gjithashtu të jeni të përgatitur për këtë krijesë sepse ju bën të ndiheni ndryshe, ndoshta t’ju trembi pak dhe t’ju bëjë të vetëdijshëm për fuqinë që keni si një njeri në këtë planet. Dua që perspektiva e një krijesë tjetër të theksojë faktet se sa e bukur dhe e shkëlqyeshme është mendja dhe shpirti ynë njerëzor.”
“Kjo është ndoshta arsyeja pse njerëzit që e shikojnë Vilmën të interpretojnë si Alien janë kaq të intriguar dhe shpesh e gjejnë veten duke kërcyer dhe kërcyer pafund, duke u ndalur për të shijuar performancën e saj.

Megjithëse Vilmës i pëlqen të bëjë shaka se ajo me siguri ‘filloi të lëvizte që në barkun e nënës’. Ajo ka studiuar teatër dhe aktrim në Akademinë e Arteve në Tiranë dhe punonte kryesisht në teatër. Ajo thotë” “Ndërsa punoja në disa shfaqje teatrore, pasioni për psikologjinë më bëri të kushtoj shumë kohë për të studiuar përsëri dhe për të eksploruar psikodramën dhe terapinë artistike. Kam pasur rastin të punoj me disa drejtorë shumë të mirë në Shqipëri. Teatri, lëvizjet e trupit dhe veprimi i heshtur ishin fokusi im dhe eksplorimi mbi to më së shumti:. Më vonë, Vilma është shpërngulur në Nju Jork dhe ka vazhduar punën e saj atje.”Në Nju Jork, isha me fat të provoja eatrin e Rrugës nga Teatri i New Cityt.
Ky teatër më ka ofruar shumë mundësi dhe stërvitje. “Crystal Field, drejtori ekzekutiv i Teatrit për Neë City dhe Mary Tierney, mentori im në aktrim, kanë investuar shumë në profesionin tim!”-shton Vila. Ky investim sigurisht që është paguar pasi Vilma vazhdon të gëzojë sukses dhe të rritet në fushën e saj, dhe performanca e saj “Fuqia e Transformimit” është diçka e madhe për të.

Frymëzimi i Vilmës për tu veshur si Alien ka ardhur në mënyrë organike.
E gjitha filloi në Halloweenin e vitit 2018, kur ajo pati shansin të jetë një artiste e suksesshme në “Shtëpinë e Horrorit” të drejtuar nga David Zen Mansley në Teatrin për New City. Vilma kujton: “Davidi e ka realizuar këtë maskë që tani është maskë ime magjike dhe më ka ftuar në seksionin e huaj të” Shtëpisë së horrorit “të tij. Isha shumë e kënaqur dhe e frymëzuar nga fuqia krijuese e tij. Kur e vura maskën për herë të parë, kujtoj se trupi im filloi të lëvizte në një farë mënyre sikur trupi im të dinte se si do sillej vërtet. Ndoshta sepse kam një trajnim në artin e Komedisë, dhe gjithashtu kam punuar me maska ??përpara në disa prodhime në Shqipëri, por ky ishte një moment magjik. Unë isha kjo krijesë për Halloween, për gjithë natën dhe ndoshta truri im filloi të punonte pa vetëdije. “Pas kësaj eksperience, Vilma mori një telefonatë nga artistët e RAW për tu shfaqur në një vitrinë në Nëntor. Ajo tha po dhe menjëherë filloi të provojë ta sjellë këtë karakter të ri, të huaj në jetë. Ajo thotë, “Dua që Alien të ketë gjuhën e vet të trupit, lëvizjet e veta.E kam sjellë sipas konceptit tim. Që nga ajo ditë po punoj vazhdimisht me të. Artistët RAW kanë qenë një mundësi e artë për mua. Performanca ime kishte hapjen e parë në skenë në Shoëcase RAë në Brooklyn.”-thotë Vila
Tani, teksa mendon për të ardhmen, Vilma ngacmohet të vazhdojë të zhvillojë këtë shfaqje me elemente të reja. “Alieni im ka një jetë tani kështu që unë po punoj për ta sjellë atë në nivelin tjetër. Dua të ndaj me vete emrin e të huajit për herë të parë zyrtarisht – “HODO”. “Asnjë i huaj për të zhvilluar shfaqje para turmave të mëdha. Vilma thotë se skena është hapësira më e sigurt në Tokë dhe për të dhe ajo “ndjehet e mbrojtur” nga energjia e publikut. Por procesi i provave është i rëndësishëm në zhvillimin e këtij besimi. Ajo thotë: “Për ato 15 ose 30 minuta të besimit në skenë fshihen pasditë të gjata provash duke ëndërruar për idetë dhe duke u zgjuar për të punuar përsëri.
Për çdo artist që aspiron të frymëzohet nga ajo, Vilma ka këtë këshillë për t’i dhënë: “Fitoni kohën tuaj, punoni shumë për rrugën tuaj në këtë industri. Lironi shanset dhe mundësitë për zanatin tuaj që askush nuk e di ende. Mos prisni – çfarë po bëni, ndërkohë që prisni? Dhe vëzhgoni. Zgjohuni herët, shkoni atje, dhe mos u ndalni kurrë. Është kohë e kufizuar e jetës suaj. Jeta nuk do të zgjasë përgjithmonë, por zanati juaj mund të zgjasë përgjithmonë.”