Header

Një tjetër qytet europian bën transportin publik falas për të gjithë banorët

Qyteti francez i Montpellier në Francën jugore u bë metropoli i fundit evropian që lejon për të gjithë banorët e tij transporti publik falas.

I gjithë vendi evropian i Luksemburgut, duke përfshirë kryeqytetin e tij me të njëjtin emër, hoqi tarifat në vitin 2020, pasi kryeqyteti i Estonisë, Talini, prezantoi politikën në 2013.

Nga mbrëmja e së enjtes, banorët e Montpellier-it me një leje të posaçme mund të udhëtojnë me tramvajë dhe autobusë pa pagesë në qytetin jugor. Vizitorët dhe turistët do të duhet të paguajnë 1,60 euro (1,70 dollarë) një udhëtim.

Michael Delafosse, kryetari i bashkisë së qytetit me 500,000 banorë, premtoi transport publik falas kur u zgjodh në vitin 2020. Ai filloi duke futur udhëtime falas në fundjavë atë vit, më pas vitin e ardhshëm i zgjeroi ato për të gjithë personat nën 18 ose mbi 65 vjeç gjatë gjithë javës.

Delafosse tha se nisma ishte pjesë e një “angazhimi evropian ndaj … klimës dhe fuqisë blerëse”.

Para nismës për ta bërë transportin publik falas në Montpellier, vetëm 86,000 njerëz kishin paguar abonime për ta përdorur atë, sipas shifrave të AFP.

Vitin e kaluar banorët e qytetit përbënin 90% të 39 milionë eurove të shitjes së biletave të transportit publik.

You may also like ...