Header

Mediat sociale janë të rrezikshme për të rinjtë, sipas studimit

Mediat sociale mund të kenë “efekte jashtëzakonisht të dëmshme” në shëndetin mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve, paralajmëron shefi mjekësor i Shteteve të Bashkuara në një raport të publikuar të martën dhe u bën thirrje gjigantëve të teknologjisë të ndërmarrin veprime.

“Ne po përjetojmë një krizë kombëtare në shëndetin mendor të të rinjve dhe kam frikë se mediat sociale mund të jenë një shtytës kryesor i kësaj krize, diçka që ne duhet t’i përgjigjemi urgjentisht,” paralajmëron Vivek Murthy në një deklaratë.

“Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë efektet e mediave sociale tek të rinjtë, por “provat dërrmuese” tregojnë se mund të ketë pasoja negative, thotë ai në raportin prej 19 faqesh.

Studimet kanë zbuluar, për shembull, një lidhje midis përdorimit të mediave sociale dhe shfaqjes së simptomave depresive. Duke i shtyrë të rinjtë të krahasojnë veten e tyre, këto platforma mund të dëmtojnë vetëvlerësimin e tyre, sipas Vivek Murthy.

Vajzat e reja mund të jenë edhe më të prekshme. Përdorimi i këtyre platformave i ekspozon ata më shumë se djemtë ndaj bullizmit kibernetik apo edhe zhvillimit të çrregullimeve të të ngrënit, sipas hulumtimit të cituar nga Vivek Murthy.

Të gjithë të rinjtë mund të ekspozohen edhe ndaj përmbajtjeve “të rrezikshme”, duke shfaqur për shembull akte të dhunshme apo seksuale, këmbëngul kryemjeku.

Kompanitë e teknologjisë duhet të vendosin një “moshë minimale” për fëmijët që duan të bashkohen me mediat e tyre sociale, si dhe të krijojnë parametra të fortë për të mbrojtur më mirë privatësinë e tyre, argumenton ai.

Deri në 95% e të rinjve amerikanë të moshës 13 deri në 17 vjeç thonë se përdorin një formë të mediave sociale, një e treta e tyre e përdorin atë “pothuajse vazhdimisht”, sipas Qendrës Kërkimore Pew.

Mediat sociale, dhe veçanërisht efektet e saj tek të rinjtë, janë një burim shqetësimi në Shtetet e Bashkuara.

Montana javën e kaluar miratoi një ligj për të ndaluar aplikacionin TikTok nga viti i ardhshëm, duke u bërë shteti i parë amerikan që ndërmerr një iniciativë të tillë. Përveç çështjes së të dhënave dhe dezinformatave, të zgjedhurit vendorë fajësojnë platformën për efektet e saj negative në shëndetin mendor të të rinjve. Në mars, Utah miratoi një ligj që kërkon që faqet e mediave sociale të kërkojnë pëlqimin e prindërve përpara se t’u japin të miturve akses në platformat e tyre.

You may also like ...