Header

‘Mbreti i Popit’, 15 vjet nga vdekja e Michael Jackson

Më 25 qershor 2009, bota humbi Michael Jackson. Mbreti i Pop-it vdiq nga arrestkardiak në Los Angeles, Kaliforni, në moshën 50-vjeçare.

Në pesë dekada, ylli ikonë i popit arriti profesionalisht më shumë se kushdo para tij – dhe ende nuk ka pasur asnjë muzikant tjetër që ka qenë në gjendje të arrijë lartësitë që arriti Michael në karrierën e tij. Por jeta e Michael ishte gjithashtu e rrënuar me polemika dhe skandale. Michael bëri bujë për ndryshimet në pamjen e tij në tema më serioze dhe probleme ligjore pasi u padit për akuzat për ngacmim të fëmijëve.

Michael Joseph Jackson lindi më 29 gusht 1958. Ai lindi nga Katherine dhe Joe Jackson në Gary, Indiana. Vëllezërit e tij më të mëdhenj janë Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, LaToya dhe Marlon. Ndërkohë me të vegjël vëllai i tij Randy dhe motra Janet.

Michael, Marlon, Jackie, Tito dhe Jermaine formuan një grup në 1962, me Michael si këngëtarin e tyre kryesor në shumicën e këngëve të tyre. Babai i tyre fillimisht hezitoi, por më pas pranoi të menaxhonte grupin.

The Jackson 5 u nënshkrua zyrtarisht me Motown në 1968. Grupi pati sukses të menjëhershëm dhe fitoi fansa në mbarë botën për talentin e tyre, por Michael u dallua veçanërisht për zërin e tij dhe cilësitë prej ylli. Kënga e tyre “I Want You Back” ishte e para që u rendit në vendin e parë. Këngët e tyre “ABC”, “The Love You Save” dhe “I’ll Be There” u renditën gjithashtu në vendin e parë.

Michael vazhdoi i vetëm karrierën në 1971. Michael u largua nga grupi i tij me vëllezërit e tij dhe filloi të ndiqte një karrierë si artist solo, duke lëshuar albumin e tij debutues solo në studio Got to Be There në 1972. Këngët e këngëtarit “Got to Be There”, “Rockin’ Robin” dhe “I Wanna Be Where You Are” u ngjit në krye të top-listave. Ai publikoi tre albume të tjera, përpara se të nënshkruante me Epic Records. Në vitin 1979, ai publikoi Off The Wall. Këngët “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” dhe “Rock With You” u ngjitën në numrin 1 dhe janë ende ndër këngët e tij më të njohura. Michael fitoi Grammy-n e tij të parë për performancën më të mirë vokale të meshkujve R&B në 1980.

Michael Jackson është arsyeja pse shfaqjet e pjesës së parë të Super Bowl kanë atë sukses sot. Në janar 1993, Michael performoi në shfaqjen e pjesës së parë të Super Boël XXVII, dhe ishte hera e parë që një performancë e pjesës solli më shumë shikues sesa loja.

Michael u martua me vajzën e Elvis Presley, Lisa-Marie Presley më 26 maj 1994. Martesa përfundoi dy vjet më vonë. Në vitin 1997, Michael u martua me një infermiere të quajtur Debbie Roëe. Debbie solli në jetë djalin e tyre, Princin Michael. Në vitin 1998, çifti mirëpriti një vajzë, Paris Michael Katherine. Debbie dhe Michael u ndanë në vitin 1999. Në fund të 2006, Jackson pranon të ndajë kujdestarinë e përbashkët të dy fëmijëve të tij të parë me Debbie. Michael mirëpriti një fëmijë të tretë, Princ Michael, me një surrogat.

You may also like ...