Header

Konsumi i alkoolit, burrat ia lënë radhën grave

Burrat francezë pine ende shumë alkool, por më pak se në të kaluarën, ndërsa gratë priren t’i kalojnë kur bëhet fjalë se kush pi më shumë, sipas një studimi.

Sipas sondazhit të fundit të Shërbimit të Shëndetit Publik në Francë, zbulohet një rënie e ndjeshme në dekadat e fundit, e cila reflektohet në shifrat e shitjeve.

Për dekada, konsumi javor dhe ditor i francezëve ka shënuar rënie.

Përqindja në javë, e cila ishte 62.6% në vitin 2000, ishte vetëm 39% në 2021.  Dhe pjesa e të rriturve që konsumonin alkool çdo ditë u rrit në 8% në 2021 nga 21.5% në 2000, sipas studimit.

E nxitur nga rënia e konsumit të verës, tendenca është rezultat i zhvillimeve kulturore dhe zbatimit të politikave publike. Në vitin 2017, konsumi mesatar i alkoolit ende ndryshon ndjeshëm sipas moshës. Kështu, të rinjtë pinë më rrallë, por kur pinë, konsumojnë sasi më të mëdha të pijeve alkoolike sesa të moshuarit.

Një tjetër prirje “që ne kemi vëzhguar prej disa vitesh në Francë dhe jashtë saj është një qasje në sjelljen midis burrave dhe grave,” tha për AFP Raphael Adler, një nga autorët e studimit.

Të rinjtë po pinë më pak, por gratë mbi 35 vjeç po konsumojnë më shumë alkool. Konsumimi i alkoolit është përgjegjës për rreth 41,000 vdekje në vit dhe është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për vdekjen e parakohshme.

You may also like ...