Header

Grupi i gjakut A, preket më lehtë nga koronavirusi

Studiuesit e shëndetësisë në Kinë morën mostra të grupeve të gjakut tek më shumë se 2000 pacientë të infektuar me virusin në Whan dhe Shenzhen dhe i krahasuan me personat nga popullsi të shëndetshme. Ata zbuluan se pacientët me grup gjaku A treguan një shkallë më të lartë të infeksionit dhe ata priren të shfaqnin simptoma më të rënda.

Ndërsa studiuesit thanë që studimi ishte paraprak dhe duhej më shumë punë, ata nxitën qeveritë dhe institucionet mjekësore që të konsiderojnë ndryshimet e llojit të gjakut të gjakut kur planifikojnë masa zbutëse ose kur trajtojnë pacientë me virus, i njohur si Sars-CoV-2.

“Njerëzit me grup gjaku A mund të kenë nevojë për forcim të veçantë të mbrojtjes personale për të zvogëluar mundësinë e infeksionit,”- shkruan studiuesit e udhëhequr nga Wang Xinghuan me Qendrën për Mjekësi të Bazuara në spitalin e Zhongnan të Universitetit Wuhan.

“Pacientët e infektuar nga Sars-CoV-2 me grupin e gjakut A mund të kenë nevojë të marrin trajtim më vigjilent.”- shkroi Wang.

Në të kundërt, “grupi i gjakut O kishte një rrezik dukshëm më të ulët për sëmundjen infektive në krahasim me grupet e gjakut jo O”, sipas një shkrimi që ata botuan në Medrxiv.org më 11 mars.

Nga 206 pacientë që kishin vdekur nga Covid-19 në Wuhan, 85 kishin grupin e gjakut A, i cili ishte 63 përqind më shumë se 52 me llojin O.

“Mund të jetë e dobishme të prezantohet shtypja e gjakut në ABO si në pacientë ashtu edhe në personel mjekësor, si pjesë rutinore e menaxhimit të Sars-CoV-2 dhe infeksioneve të tjera koronavirus, për të ndihmuar në përcaktimin e opsioneve të menaxhimit dhe vlerësimin e niveleve të ekspozimit të rrezikut te njerëzit.”– deklaroi Wang.

Studimi u krye nga shkencëtarë dhe mjekë nga qytete në të gjithë Kinën përfshirë Pekinin, Wuhan, Shanghai dhe Shenzhen. Nuk është shqyrtuar nga kolegët, dhe autorët paralajmëruan se mund të ketë rreziqe të përdorimit të studimit për të udhëhequr praktikën aktuale klinike.

Gao Yingdai, një studiues në Laboratorin Shtetëror të Hematologjisë Eksperimentale në Tianjin i cili nuk ishte i përfshirë në studimin në fjalë, tha se mund të përmirësohet me një madhësi më të madhe të mostrës. Megjithëse 2,000 nuk ishte i vogël, ai është i hutuar nga numri i përgjithshëm i pacientëve të infektuar nga koronavirus, tani tejkalon 180,000 në rang global.

Një tjetër kufizim i studimit ishte se ai nuk jep një shpjegim të qartë për fenomenin, siç është bashkëveprimi molekular midis virusit dhe llojeve të ndryshme të qelizave të kuqe të gjakut, tha Gao.

You may also like ...