Header

Bikinit dalin për herë të parë në shitje para 78 vjetësh

Më 5 korrik 1946, bikinit dalin për herë të parë në shitje menjëherë pas një sfilate të modës në pishinën Molitor në Francë.

Shumë vende perëndimore i shpallën ato të paligjshme, ndërsa Vatikani i futi në listën e mëkateve.

Bikinit filluan të popullarizohen nga yjet aktore si Brigitte Bardot dhe Ursula Andress dhe nga mesi i viteve 1960 u bënë të zakonshme në plazhe.

Stilisti francez Louis Reard, që krijoi këtë veshje, i quajti “bikini”, duke marrë emrin nga ishulli Bikini në Oqeanin Paqësor; katër ditë më parë, më 1 korrik 1946, Shtetet e Bashkuara kishin kryer provën e parë bërthamore në ishullin Bikini.

Reard shpresoi se duke përdorur emrin “bikini”, do të shkaktonte të njëjtin shpërthim edhe në fushën kulturore.

Në vitet ’90, bikinit nuk konsideroheshin më tabu. Ato u bënë uniforma zyrtare e volejbollisteve olimpike të plazhit në vitin 1996 dhe vitin e ardhshëm, konkursi i Miss America shfuqizoi ndalimin e bikinit. Në vitin 2018, organizata Miss America eliminoi pjesën e rrobave të banjës së konkursit.

Në vitin 2002 u zhvillua Java e parë e Notit në Majami. Etiketat kryesore si Norma Kamali dhe Zimmermann fituan fitimin e manisë së bikinit duke lansuar linjat e tyre të rrobave të banjës luksoze.

You may also like ...