Header

A e dini arsyen pse dorezat e dyerve janë prej bronzi?

Në detin e risive, rrallëherë u kushtojmë vëmendje gjërave që përdorim çdo ditë, të cilat kanë disa “sekretet” e tyre. Disa prej tyre mund të mos i keni vënë re, e megjithatë, do të ishte mirë t’i njihni.

Pse dorezat e derës janë prej bronzi?

Fakti që shumë shtëpi dhe ndërtesa kanë doreza dere prej bronzi nuk është rastësi apo zgjedhje e projektimit. Në realitet, studimet kanë treguar se bronzi vret mikrobet dhe bakteret pothuajse menjëherë pasi ato bien në kontakt me dorezën e derës.

Ky fenomen unik quhet efekti oligodinamik dhe bakri njihet si i vetmi material i fortë që dezinfekton veten. Pra, në vend që të dezinfektoni dorezat e dyerve çdo ditë, thjesht mund të instaloni ato prej bronzi.

You may also like ...