Header

5 bosët e teknologjisë dëshmojnë në Senatin amerikan

CEO-t e kompanive më të mëdha teknologjike sa i përket rrjeteve sociale dëshmuan në një seancë dëgjimore në Senatin amerikan në lidhje me mbrojtjen e fëmijëve nga shfrytëzimi i rrjeteve sociale.

Para senatorëve amerikanë ishin Mark Zuckeberg, CEO i Meta-s, kompanisë mëmë të Facebook dhe Instagram; Linda Yaccarino, CEO e X; Shou Zi Chew, CEO i TikTok; Evan Spiegel, CEO i Snap-it dhe Jason Citron, CEO i Discord.

Drejtori ekzekutiv i Metas, Mark Zuckerberg, u ka kërkuar falje familjeve të cilat thonë se fëmijët e tyre janë dëmtuar nga rrjetet sociale.

Në një seancë të Senatit të SHBA-së, Zuckerberg u kthye nga ato dhe tha se “askush nuk duhet të kalojë nëpërmjet” asaj që ato familje kanë kaluar.

Ai dhe shefat e TikTok, Snap, X dhe Discord u morën në pyetje për gati katër orë nga senatorët e të dyja palëve. Ligjvënësit donin të dinin se çfarë po bëjnë për të mbrojtur fëmijët në internet.

Zuckerberg dhe CEO i TikTok, Shou Zi Chew, ranë dakord vullnetarisht të dëshmonin, por drejtuesit e Snap, X (ish-Twitter) dhe platforma e mesazheve Discord fillimisht refuzuan dhe iu dërguan fletëthirrje të lëshuara nga qeveria.

Pas pesë shefave të teknologjisë ndodheshin të ulura familje që thanë se fëmijët e tyre ishin vetëdëmtuar ose kishin vrarë veten si rezultat i përmbajtjes së mediave sociale.

Ata i bënë të njohura ndjenjat e tyre gjatë gjithë kohës, duke fërshëllyer kur hynë CEO-të dhe duke duartrokitur kur ligjvënësit bënin pyetje të vështira.

Ndërsa seanca dëgjimore u përqendrua kryesisht në mbrojtjen e fëmijëve nga shfrytëzimi seksual në internet, pyetjet varionin pasi senatorët përfituan nga të pasurit e pesë drejtuesve të fuqishëm atje nën betim.

TikTok, i cili është në pronësi të kompanisë kineze ByteDance – CEO Z. Chew u pyet nëse kompania e tij ndante të dhënat e përdoruesve amerikanë me qeverinë kineze, të cilën ai e mohoi.

Ai shtoi se si baba i tre fëmijëve të vegjël ai e dinte se çështjet në diskutim ishin “të tmerrshme dhe makthi i çdo prindi”. Chew pranoi se fëmijët e tij nuk përdornin TikTok për shkak të rregullave në Singapor të cilat ndalojnë fëmijët nën 13 vjeç të krijojnë llogari.

Por ishte z. Zuckerberg, shefi ekzekutiv i Meta, ai që u vu nën vëzhgimin më të madh, teksa dëshmoi para Kongresit për të tetën herë.

Në një moment, senatori republikan Ted Cruz pyeti: “Zuckerberg, çfarë po mendonit?” kur ai i tregoi shefit të teknologjisë një mesazh në Instagram që paralajmëron përdoruesit se mund të shohin materiale abuzimi seksual të fëmijëve, por pyeti nëse do të donin “të shihnin rezultatet”.

Zuckerberg tha se “shkenca bazë pas kësaj” është “shpesh është e dobishme, në vend që thjesht ta bllokosh atë, për t’i ndihmuar ata t’i drejtosh drejt diçkaje që mund të jetë e dobishme”. Ai gjithashtu premtoi se “do ta shqyrtojë personalisht”.

Në qendër të seancës dëgjimore ishte qëndrimi i kompanive ndaj legjislacionit që po kalon aktualisht në Kongres, i cili synon t’i mbajë ata përgjegjës për materialin e postuar në platformat e tyre

You may also like ...